Ing. Bohumil Smutný: Informace z krajského zastupitelstva ze dne 15.1.2018

16. 1. 2018

Dnešní mimořádné zasedání zastupitelstva Jihomoravského kraje bylo na důležitá témata pro budoucí rozvoj našeho kraje opravdu velmi bohaté. Co jsme řešili? Schválili jsme zásadní strategické rozhodnutí, když jsme doporučili pro přestavbu Železničního uzlu Brno vybudování nového hlavního vlakového nádraží v poloze U řeky, tedy asi 800 metrů jižněji od současného nádraží. Pro tuto variantu bylo 53 zastupitelů, vč. mého hlasu.

Dále jsme se zabývali otázkou vybudování lázeňského rezortu Pasohlávky. V úvahu přicházely 2 varianty řešení – společný podnik s čínskou společností RiseSun, nebo prodej pozemků potenciálnímu investorovi. Schválen byl záměr prodeje pozemků ve vlastnictví společnosti Thermal Pasohlávky soukromému investorovi ve veřejném nabídkovém řízení.

Dále jsme schválili přijetí úvěru od Evropské investiční banky (EIB) ve výši 700 milionů korun na financování infrastruktury Jihomoravského kraje, zejména v oblasti sociálních věcí, zdravotnictví a dopravy. Jde o finance na potřebné rozvojové investiční projekty v kraji, které by se jinak realizovat nemohly. Konkrétně se to týká například výstavby domovů pro seniory, rekonstrukce silnic a výstavby obchvatů, či výstavby nových objektů záchranné zdravotnické služby. Taktéž se domnívám, že v době, kdy se ekonomice daří, je potřeba posílit potřebné investice, zvlášť když se týkají zlepšení života pro občany našeho kraje.

Ing. Bohumil Smutný, člen Zastupitelstva Jihomoravského kraje