Ing. Bohumil Smutný: Osobní vzpomínka na Mgr. Josefa Flíčka

15. 2. 2018

V polovině února se ke mně dostala velmi smutná zpráva, a to že nás v neděli 11.2.2018 navždy opustil ivančický rodák Josef Flíček, dlouholetý učitel, bývalý ředitel základní školy Na Brněnce, bývalý dlouholetý předseda Klubu českých turistů Brněnska a Městské rady Klubu českého pohraničí v Brně. Prosím všechny, kdo Josefa Flíčka znali lépe než já, aby mě odpustili, že zde nebudu uvádět kompletní výčet jeho zásluh, ocenění a činnosti, kterých bylo velmi mnoho, ale pouze několik osobních vzpomínek na tuto osobnost.

Mgr. Flíček se narodil v Ivančicích v roce 1935 a snad všichni jsme ho znali jako sportovce tělem i duší, my mladší zejména jako hodného tělocvikáře se zálibou pro volejbal a turistiku. Byl neodmyslitelně spjat s Klubem českých turistů, kde mnoho let působil, organizoval turistické pochody, pionýrské tábory, mnoho záslužné práce vykonal pro rozvoj volejbalu. Když jsem byl žákem základní školy na Brněnce v Ivančicích, snad to mohla být 6. – 8. třída, stal se ředitelem této školy a jedním z mých nejoblíbenějších učitelů. Měli jsme ho z tělocviku a občanské výchovy. Vždycky se mi vybaví jeho pozitivní přístup k žákům, dobrosrdečnost a přátelský přístup. Občanská výchova v jeho pojetí bavila, podněcovala a motivovala k diskuzi o aktuálním dění v naší zemi. Snad nikdy nezapomenu, jak nás v hodině tělesné výchovy v zimě vzal bruslit na zamrzlou řeku. Kdo z dnešních kantorů by si na to troufnul, jít se skupinou pubertálních kluků takto ven? Když ukončil svou kantorskou kariéru, tak se mi vybavuje jako iniciátor a organizátor sbírky za výstavbu rozhledny Vladimíra Menšíka na Hlíně. Obcházel snad všechny místní podnikatele a přesvědčoval je o významu této rozhledny pro náš mikroregion. Zpočátku se mnozí na něj dívali s pochybami, on však ve svém úsilí pokračoval a tuto veřejnou sbírkou se mu opravdu podařilo získat část potřebných financí na výstavbu a za pomocí dalších subjektů se dílo podařilo dokončit a v roce 2007 rozhlednu slavnostně otevřít. Po deseti letech tuto rozhlednu navštívilo již více než 100.000 turistů. Ukázalo se, že jeho myšlenky a nadšení, byly správné.  Když jsem pracoval jako projektový manažer na městě Ivančice, častokrát za mnou přicházel a přinášel užitečné podněty pro rozvoj města. Dlouhá léta nechyběl na veřejných zasedáních zastupitelstva města Ivančice a zajímal se o vše, co se ve městě dělo. V roce 2006 převzal z rukou bývalého starosty MUDr. Vojtěcha Adama Cenu města Ivančice.

Sám byl velmi skromný. Vždy, když jsme potkali na ulici, nebo v obchodě, diskutovali jsme spolu o aktuálních tématech, o politice a dění ve městě. Nechyběl na snad na žádné veřejné akci, kterou organizovala KSČM v Ivančicích, ale ještě i až do podzimních voleb roce 2017 jezdil i po okolí, aby nás podpořil ve volebních kampaních. Nikdy nechyběl ani na závěrečných předvolebních mítincích KSČM v Brně. Osobně jsem ho vnímal jako člověka se skutečně silným levicovým cítěním, kterému šlo o opravdové sociální hodnoty ve společnosti. Dokázal se bavit se všemi generacemi, s lidmi různého smýšlení a tyto myšlenky prosazovat a dál předávat. Bude mi chybět, diskuze s ním, jeho názory, bude nám všem chybět … takových osobností jakou byl on, je málo.

Čest jeho památce!

imgp1398.jpg