Ing. Bohumil Smutný: Z pracovní cesty do leningradské oblasti

5. 3. 2018

Ve dnech 28.2.-3.3.2018 jsem se v rámci delegace Jihomoravského kraje se svými kolegy Antonín Tesařík (KDU-ČSL), Libor Bláha (SPO), Jan Hrnčíř (SPD) a Vladimír Šmerda (ODS) zúčastnil pracovní cesty do Ruské federace, konkrétně do Petrohradu a Leningradské oblasti. Oficiální spolupráci má Jihomoravský kraj s Leningradskou oblastí od srpna 2003, kdy byla podepsána Deklarace o záměru navázat regionální spolupráci mezi Leningradskou oblastí Ruské federace a Jihomoravským krajem České republiky.

Deklarace byla podepsána u příležitosti návštěvy hejtmana JMK v Leningradské oblasti. Společné aktivity tedy probíhají již od roku 2003, přičemž poslední společné aktivity proběhly v minulém roce.

Jistě se ptáte, co konkrétního naše delegace řešila a jaký význam má taková cesta pro běžného Jihomoravana. Ve čtvrtek jsme se zúčastnili společně s generálním konzulem Karlem Kühnlem oficiální turistické prezentace Moravy v rámci „Dnů Moravy“ v Petrohradu. Velmi výstižně zde byly ze strany agentury CzechTourism představeny nejdůležitější turistické cíle Jižní Moravy novinářům i odborné veřejnosti. Nechyběla prezentace možnosti leteckého spojení z RF do ČR (ze strany ČSA) a připomenuto bylo 100. výročí vzniku republiky. Tentýž den proběhlo ještě také představení Janáčkova festivalu v Brně vč. ukázek české hudby.

V pátek jsme dále jednali se zástupci muzea Carské selo ve městě Puškin. Tématem byla možnost výměny muzejních sbírek s Lednicko-Valtickým areálem, navázání spolupráce v oblasti výměn a předávání zkušeností (uspořádání odborných konferencí na téma restaurování památek), ale i v oblasti kulturních výměn (koncerty apod.). Tentýž den jsme také absolvovali jednání s administrativou Leningradské oblasti, kde byla dohodnuta aktualizace smlouvy o spolupráci JMK a Leningradské oblasti, dále prohloubení a rozvoj spolupráce v oblasti cestovního ruchu, kultury, sportu, výměnných pobytů studentů, ale i hospodářství. Mezi konkrétní plány v brzké době by mohlo patřit například uspořádání výměnných letních táborů pro děti a mládež, ale zajímavých dalších témat je více. Věřím, že spolupráce s Leningradskou oblastí se bude dále prohlubovat, protože při všech jednání jsem cítil velmi silný a upřímný zájem spolupracovat na nových projektech a velmi pozitivní a přátelský vztah k Jižní Moravě.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Bohumil Smutný, člen Zastupitelstva Jihomoravského kraje za KSČM