Uctili odkaz osvoboditelů Brna od fašistů

25. 4. 2018

BRNO - Úvod nadcházejících připomínek 73. výročí osvobození moravské metropole 26. dubna 1945 od německých fašistických okupantů vytvořilo shromáždění občanů v oboře u Brna - Kohoutovic, do které dopadl se svým sestřeleným stíhacím letounem Lavočkin v boji s protivníkem 24. 4. 1945 jednadvacetiletý podporučík Viktor Sergejevič Kašutin z města Serpuchov v Moskevské oblasti. 

Za uskutečnění 35 úspěšných bojových vzletů, z toho 28 při doprovodu šturmovníků Iljušin a sedm bojových vzletů k doprovodu průzkumných letadel či za pět útoků na autokolony protivníka, za střet s osmi nejúspěšnějšími německými stíhačkami Messerschmitt -105 a také za projevy odvahy i smělosti při ochraně letounu svého velitele byl Kašutin oceněn Řádem Rudého praporu. Bojoval na nebi Moldávie, Rumunska, pak při osvobození Bělehradu, Debrecína, Budapešti Vídně, Bratislavy a Brna, kde jej zastihla smrt. Na místě dopadu jeho stroje postavili kohoutovičtí občané po válce z kamenných balvanů sestavených do podoby letadla pomník k uctění památky zabitých sovětských letců. Pomník byl roky věnován v místě neznámému sovětskému pilotovi. Až v sedmdesátých letech vypátrala bývalá průzkumnice-letkyně při cestě po stopách bojů Rudé armády jeho jméno. Obeznámila Kašutinovu rodinu, že jejich syn a příbuzný spočívá na Čestném pohřebišti 3650 zabitých Rudoarmějců na Ústředním hřbitově v Brně.

Kytice květů položili k lesnímu památníku V. S. Kašutina v zastoupení Kašutinovy rodiny občanka Ruské federace žijící v ČR Anna Kuleshova, místostarosta Brna-Kohoutovic Karel Aujeský se zastupiteli, také zástupci Svazu letců ČR, Klubu vojenské historie - Kozáků Rudé armády, výprava členů Vlasteneckého sdružení antifašistů až z Prostějova a další účastníci. Vyslechli epizody z Kašutinova života v hlavním projevu krajské a kohoutovické zastupitelky Heleny Sýkorové a ataše Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Kariny Sultanové.

Účastníci se pak přesunuli k památníku zabitých 28 sovětských osvoboditelů z dubna 1945 ve stráni nad Městskou částí Brno - Žebětín. Položením květin a vzpomínkovou debatou uctili odkaz osvoboditelů tohoto západního okraje moravské metropole od fašistů.

(vž)

Foto - Václav Žalud

Fotogalerie