Jihomoravské volební programy KSČM preferují řešení dopravy i sucha

13. 9. 2018

IVANČICE U BRNA - Řešení problémů s dopravou, cenově dostupným bydlením, s vybaveném obytných sídel i se zajištěním dostatku vody upřednostňují volební programy komunistů na výsušné jižní Moravě.

Např. dosavadní opoziční zastupitel města Ivančice na Brněnsku za KSČM a vedoucí komunistických kandidátů na ivančickou radnici k letošním říjnovým komunálním volbám Radoslav Skála uvedl požadavek, aby se napříště podílely na řízení města všechny politické subjekty v zastupitelstvu. Nikoliv jen vybrané do městské rady. To proto, že práce ve vedení a samosprávě vesnic a malých měst není o politice, ale jde o řešení potřeb jejich občanů.
"Konečně jsme dokončili základní strategický dokument rozvoje do budoucnosti - územní plán. Dal tzv. zelenou stavbě nové infrastruktury v Ivančicích a budování zařízení pro každodenní, společenský a kulturní život. V novém volebním období se zaměříme i na budování dalších vodovodů a kanalizací v Ivančicích, chybějící kanalizace má vyrůst v místních částech Budkovice, Hrubšice a Řeznovice. Vzhledem ke stísněným finančním poměrům zatím nelze v nadcházejícím volebním období zamýšlený obchvat města za 1,3 milirdy Kč, proto by šlo udělat alespoň reálnější nový silniční průtah Ivančicemi se semafory na křižovatkách. Ve městě se dosud nepodařilo dokončit rekonstrukci Besedního domu, který byl při svém fungování středisko kultury a společenského života. Ani začít rekonstrukci Palackého náměstí. Bude to úkol nového úkol nového vedení města po komunálních volbách, nachystaných na 5. a 6. října," konstatoval lídr komunistických kandidátů v Ivančicích Skála. 

V okresním městě Břeclav s 25 000 obyvateli vede kandidátku KSČM současná zastupitelka a koordinátorka politické nadace pro střední a východní Evropu Dagmar Švendová. Dosavadní čtyři mandáty KSČM v zastupitelstvu Břeclavi chce navýšit také další vstřícností k řešení potřeb občanů, což je vlastně povinnost raenice. "Břeclavi chybí dlouhodobá strategická koncepce rozvoje města na které by se měli podílet občané. Do zdárného konce už musí dospět táhnoucí se letité přípravy stavby silničního obchvatu města. Ta je dnes zatížená soudem. Jeho řešení u Krajského soudu v Brně je v nedohlednu. Proto hledáme náhradní řešení se zlepšením alespoň silničního průtahu městem. Naši zastupitelé proto navrhují zavést Městskou hromadnou dopravu v Břeclavi zdarma, aby místní nechali alespoň některá svá auta doma. Také přesunutí cyklostezek mimo hlavní silniční tahy," poznamenala Švendová.

Za důležité považují komunisté v Břeclavi ochranu přírody, půdního fondu, ovzduší a vodních zdrojů. V tomto výsušním a zároveň občas povodní zaplavovaném okrese nejsou k mání další opatření proti velké vodě, obnova zeleně a podpora projektů pro řešení následků sucha. K rozvoji turistického ruchu tam dlouhodobě chybí prostředky na opravu Břeclavského zámku, který na to opět nedostal dotace. Další mnohaletá ostuda města je roky nevyřešené nové využití areálu bývalého cukrovaru poblíž centra města. "Pro nadcházející volební období jsme zatím nenašli k sestavení politické koalice ideologického partnera," podtrhla Švendová.

(vž)

Foto - Václav Žalud

Fotogalerie

Autor: 
Václav Žalud