Kraj, ve kterém se dokáží domluvit

14. 12. 2018

BRNO - Oproti jiným regionům ČR Jihomoravský kraj patří k těm, ve kterém se dokáží domluvit vládnoucí koalice s opozicí na společném řešení veřejných potřeb a na nápravě problémů. 

I s podporou opozičních komunistů schválili jihomoravští zastupitelé schodkový rozpočet jižní Moravy pro příští rok s příjmy 7,6 miliardy kč, s úsporami z minulých let 273 milionů Kč a s úvěrem od Evropské investiční banky 129 milionů Kč. Zdroje rozpočtu kraje zmenšuje úhrada splátek jistin dříve přijatých úvěrů 207 milionů Kč. Tím výdaje přesahují 7,8 miliardy korun.
"Celkově vzato očekávané finanční zdroje kraje se rovnají jeho plánovaným výdajům. Kraj začne čerpat úvěrové prostředky od Evropské investiční banky na nové investiční akce a bude bez problémů pokračovat ve splácení předchozích úvěrů. A k tomu využívat své vlastní prostředky uspořené z minulých let. Z úvěru postavíme např. nové základny Zdravotnické záchranné služby nebo dva nové domovy pro seniory a z rezerv budeme pokračovat ve stavbách objektů chráněného bydlení nebo zahájíme stavbu speciálního školského zařízení pro výuku dětí s autismem v brněnské Hapalově ulici," řekl hejtman Bohumil Šimek.

Předseda klubu komunistických zastupitelů Jihomoravského kraje Stanislav Navrkal doplnil: "Komunisté pracující v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje podpořili rozpočet na rok 2019 proto, že v něm našli spoustu bodů a kapitol, jejichž uskutečňování zároveň naplňuje volební program KSČM jižní Moravy. Jsme rádi, že rozpočet opět pamatuje na dílčí programy, především vodohospodářské stavby za 65 milionů Kč, na program rozvoje venkova za 55 milionů korun, který je pro naše vesnice a města velmi důležitý (např. na udržení provozu prodejen na dědinách, aby jejich důchodci nemuseli jezdit nakupovat potraviny do měst). Rozpočet dává též prostředky tělovýchově a 28 milionů Kč na záslužnou činnost dobrovolným hasičům," uvedl.

Šéf komunistických zastupitelů kraje pokračoval: "Jsme též rádi, že dle tohoto rozpočtu se začnou uskutečňovat investiční akce z úvěru EIB za 129 milionu Kč. Že konečně se bude stavět domov pro seniory ve městě Miroslavi za 250 milionů Kč a s dalším domovem se počítá v Bučovicích. Zrekonstruováno bude rovněž osm stanice Záchranné zdravotnické služby na jihu Moravy. Za svůj domovský blanenský okres jsem rád, že prioritní akcí stále je a už vstupuje do realizace nákladem 120 milionů Kč nové pobytové zařízení pro speleoterapii (léčení dýchacího ústrojí zejména dětí pobytem v jeskyni) v obci Ostrov u Macochy.  Oceňuji skutečnost, že se podařilo dotáhnout do konce přípravu na podpis smlouvy o výstavbě přírodních termálních lázní u obce Pasohlávky, kde bude investorem čínská společnostu RiseSun. Toto dílo bude významné pro své okolí i pro zdravotnictví ČR, včetně řešení zaměstnanosti a turistických služeb. Za 355 milionů Kč, které čínská společnost hodlá zaplatit za pozemky pro stavbu lázní, postaví Jihomoravský kraj v toto lázeňském areálu na břehu Novomlýnských nádrží pod Pálavou svůj lékařský léčebný ústav pro doléčování pacientů s problémy činnosti pohybového ústrojí," vysvětlil komunistický zastupitel Navrkal.

 

Autor: 
Václav Žalud