Česká levice kandiduje do Evropského parlamentu společně

12. 4. 2019

BRNO - Kandidáti platformy KSČM - Česká levice společně do Evropského parlamentu ve volbách 24. a 25. května 2019 se představili občanům v Brně. Vedoucí společné kandidátky Kateřina Konečná z Prahy, místopředseda Strany demokratického socializmu (SDS) Andrej Bóna z Brna, Dagmar Švendová z Břeclavi a Jaromír Kohlíček z Teplic lidem zdůraznili, že EU bude taková, jakou si ji společně uděláme.

Zájemci naslouchali řečníkům i ve studeném větrném počasí. Hovořili o tom, co dělat, aby napříště zmizelo to, co většina lidí nechce: Tedy, aby někdo rozhodoval o nás bez nás bez referenda. Aby ČR musela tancovat tak, jak EU píská. Nebo aby šunty byly v našich obchodech nadále, zatímco stejné zboží od stejného výrobce pro trh třeba v Německu či v Rakousku je jakostnější. Lidem nelíbí, že za poctivě odvedenou práci dostávají až třikrát menší mzdu, než v uvedených zemích. Odmítají rovněž zrušení české koruny, protože vlastní měna umožňuje Čeku čelit snahám manipulátorů a lobbystů, kteří ovládají euro.

Vedoucí kandidátky Kateřina Konečná uvedla, že nechceme mít v Evropském parlamentu české zástupce, kteří hájí zájmy kapitálu, zájmy Američanů, zájmy zbrojařů. Aby tam byli noví europoslanci, kteří hájí zájmy obyčených lidí, záleží na rozhodnutí českých voličů koncem května. Potvrdila, že pracuje v evropské komisi, která před čtrnácti dny prohlásila potraviny stejného druhu, ale dvojí kvality, lepší pro Západ a horší pro Východ, za normální. Lobují za to nadnárodní korporace a obchodní řetězce. Z právního hlediska by to ale měl být trestný čin! 

Druhý na kandidátce, třiadvacetiletý student MU Andrej Bóna, se zabýval otázkou, jestli lidé jsou spokojeni se současným životním způsobem. Příliš se jim nezamlouvá. Způsob nápravy stavu vidí v třináctibodovém volebním programu sjednocené levice. Pokud jde o potraviny, označil za nenormální, že do ČR se dovážejí potraviny tisíce kilometrů z opačného konce světa, zatímco české, mnohdy kvalitnější potraviny, putují do vyspělých západních zemí. Nahrál mu předseda brněnského městského výboru KSČM Martin Říha, kterého zděsila před dvěma dny zpráva v televizi o tom, že polovina spotřeby potravin se bude do ČR dovážet, protože české zemědělství prý není schopné je vyprodukovat. To je naprostá lež, protože Československo za socializmu bylo plně soběstačné v potravinách mírného klimatického pásma a přebytky výroby masa, cukru, sušeného mléka atd. vyváželo např. do arabských zemí. Říha se ptal, co s tím hodlají kandidáti do EP v případě svého zvolení udělat.

Dagmar Švendová, dříve asistentka europoslance a kosmonauta Vladimíra Remka, pracuje v evropské politické nadaci, má znalosti z práva EU, spolupracuje s odborovými a studentskými organizacemi, hnutími i politickými stranami napříč Evropou. V životě vyzkoušela i jiné profese od nákupčí v průmyslovém podniku na Břeclavsku až po učitelku angličtiny. Velmi činná je v oboru inovací pro ČR.

Předseda organizace jihomoravských komunistů Pavel Březa ozřejmil skutečnost, že kandidáti levice na společné kandidátce jsou vesměs mladí lidé, kteří mají znalosti, zkušenosti a ambice postarat se o budoucnost naší země v EU. K tomu ale potřebují silnou podporu voličů, aby v EP mohli podporovat naše společné zájmy.

Zkušený evropský matador, kandidát Jaromír Kohlíček, původně sklář, přitakal, že europoslanec musí udržovat kontakty s ostatními kolegy a znát jazyky, aby se s nimi idividuálně domluvil a dojednal potřebné. Společný program levice představil v kostce jako dvě teze: Mírové řešení všech sporů a odzbrojení. A řešení sociálních otázek v nejširším slova smyslu. Rozpracování těchto dvou otázek do současných potřeb je v podstatě volební program KSČM - České levice. Přitom platí pravidlo, že člověk musí nejprve splnit svoje povinnosti a až potom může požadovat splnění svých práv. Z funkce mnohonásobného dědečka konkretizoval, že když přijde do školy, na stěnách si tam může přečíst jaké mají děti práva. Ale ani slovo tam není o tom, jaké má kdo vůči škole povinnosti, aby v ní vládl klid a pořádek.

Ze svých zkušenosti europoslance Kohlíček připomnul, že volební program je zelený a silně podporuje životní prostředí. K naplnění potřeby státu silně navýšit zdroje výroby elektřiny doporučil všude, kde to jde dostavět malé vodní elektrárny (dle dokumentace by to bylo teoreticky možné na 40 000 vodních tocích v ČR) a na velkých řekách pilířové hydroelektrárny. Základ vytvoří nejméně dva nové bloky jaderných elektráren. Už proto, že pro příští generaci mají být normální elektromobily a jiná elektrická vozidla. Avšak česká výroba proudu a rozvodná síť na to není připravena. Když každá domácnost, třeba na panelovém sídlišti, bude mít nejméně jeden elektromobil  a večer všichni připojí jejich baterie k dobití do zásuvek, rozvodná sít tzv. klekne, vypadne z provozu, protože takový nápor spotřeby není schopna vydržet!

Místopředseda Jihomoravského KV KSČM Emil Pernica doplnil, že kandidáti KSČM - České levice navštíví při nadcházející volební kampani každý okres ČR. Na setkáních s lidmi chtějí debatovat o tom, co je akutně pálí a jak problém řešit. Doplnil, že ÚV KSČM vydal na tkampaň voleb nových evropských poslanců 7,5 milionu Kč. Jeden milion Kč k tomu přidaly ze svého okresní a krajské výbory KSČM.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)