Noční vlci na jihu Moravy uctili padlé rudoarmějce

6. 5. 2019

BRNO - Mezinárodní motoristická jízda Cesty vítězství 2019 z Moskvy do Berlína, jako součást oslav 74. výročí porážky fašistického Německa, měla v neděli v podvečer zastávku v Brně.

Motorkářský klub Noční vlci, známý podporou prezidenta RF Vladimira Putina, posílený o provázející místní i jiné zahraniční motorkáře, navštívil za studeného sychravého počasí Čestné pohřebiště Sovětské armády na Ústředním hřbitově v Brně. Položením věnců a kytic uctili jeho členové památku více než 3600 rudoarmějců, kteří byli zabiti v dubnu 1945 v bojích s německými fašisty při osvobozování jihu Moravy. Stovka motorkářů různých národností doplnila pietu na Ústředním hřbitově motlitbou, literárně hudebním pásmem k Velké vlastenecké válce a dokumentárními snímky. "Naše země přinesla největší oběti a utpěla největší škody za poslední světové války. Chceme dál uctívat odkaz padlých, na minulost se nezapomíná," tvrdili motorkáři. Mezi občany položili kytice k pomníku Sovětské armády také brněnští komunisté.

Členové motorkářského klubu Noční vlci se zúčastnili též pietní vzpomínkové akce k 74. výročí osvobození Československa od fašismu ve Starovičkách na Břeclavsku, kde se tehdy odehrála tanková bitva. Věnce a kytice tam položili k památníku, jehož dominantu tvoří dobový sovětský tank. Akci provází nošení na klopě oranžovo-černých svatojiřských stužek nebo dekorování jimi pamětních míst. Stužky slouží jako symbol památky vítězství nad nacismem. Separatisté na Ukrajině stejnou stužku nosí jako symbol sounáležitosti s Ruskem.

Předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha s Nočními vlky nemá problém. Řekl: „Vzpomínají na oběti druhé světové války. Podle mě je to záslužný čin." Naopak někteří pravicoví brněnští politici nahlížejí na mezinárodní motoristickou jízdu Cesty vítězství 2019 z Moskvy do Berlína s nelibostí a označují ji spíše za provokaci. Generální konzul Ruské federace v Brně Alexander Budajev přítomným motorkářům a občanům poděkoval za vzpomínku na hrdiny zabité v boji proti zrůdnému fašismu a nacismu. Svůj projev uzavřel slovy: "Obviňují nás z demonstrace síly. Ano, je to demonstrace síly těch lidí, kteří jsou rozhodnuti zabránit tomu, aby se válečná lidská jatka ve světě opakovala." 

 

Fotogalerie

Autor: 
(vž), Foto - Václav Žalud