V Brně měli 74 zastavení jara

20. 5. 2019

Hudebně-literární pásmo 74 zastavení jara uspořádaly vlastenecké levicové organizace pro veřejnost v pátek v podvečer na Staré radnici v Brně. 

V ozeleněném atriu Klubu zastupitelů  se v programu představili kandidáti za KSČM do Evropského parlamentu (volí se 24. a 25. května)  třiadvacetiletý brněnský student MU Andrej Bóna (na druhém místě celostátní kandidátky za KSČM - Českou levici společně!) s třináctibodovým volebním programem české levice k nápravě neduhů současné kapitalistické společnosti, dále Dagmar Švendová z Břeclavi, dříve asistentka europoslance a kosmonauta Vladimíra Remka, která pracuje v evropské politické nadaci, má znalosti z práva EU, spolupracuje s odborovými a studentskými organizacemi, hnutími i politickými stranami napříč Evropou. Rovněž tak severočeský zkušený dosavadní europoslanec Jaromír Kohlíček z Teplic, původně sklář, znalec vícero jazyků, kterými individuálně vyjednává prosazení českých stanovisek neformálně individuálně s jinými europoslanci. Společný program levice představil v kostce jako dvě teze: Mírové řešení všech sporů, odzbrojení a řešení sociálních problémů. Např. Andrej Bóna přiblížil, jak oslovuje svoje vrstevníky - vysokoškolské studenty: Když se dovědí, že kandiduje z KSČM, autoritami jsou naučeni, že se mají od všeho komunistického distancovat. Když jim ale říká co a jak udělá s kolegy k odstranění našich společných palčivých společenských a sociálních neduhů současného kapitalistického systému prací v Evropském parlamentu, hodlají Andreje Bónu na hlasovacím volebním lístku zkroužkovat.
Do hudebně-literárního pásma v bněnském zastupitelském klubu se zapojili účastníci z celé Moravy. Např. členové Vlasteneckého sdružení antifašistů z Prostějovska nebo mladí komunisté ze Šumperska. V programu přiblížil přítomným svoji práci nejmladšího zastupitele Olomouckého kraje Tadeáš Bača, člen samosprávy města Mohelnice za politické hnutí Změna - Změna je možná!"

Lidé přišli do klubu nejen za politikou. Přišli si poslechnout písně umělecké dvojice Josef Bouda a Radek Verner s názvem Karel Gott revilal Morava. Také seznámit se s uměním operní zpěvačky Táni Soto Janošové či se zpěvem a hrou na kytaru v podání Adriany a Kristýny Blahutových. Pozornost přítomných poutali i Kubáňští kozáci ve slavnostních uniformách a odborný výklad z čeho proč se skládá jejich červenomodrý stejnokroj, výzbroj a další výstroj.

(vž) 

Fotogalerie