Zvýšili příspěvek krajským nemocnicím

23. 9. 2019

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo zvýšení příspěvku na provoz krajských nemocnic. Pro naši redakci se k tomu vyjádřil krajský komunistický zastupitel Bohumil Smutný:

"Od roku 2015 se jihomoravské krajské nemocnice opakovaně potýkají s tíživou finanční situací. Dle nařízení vlády se navyšují platové tarify zdravotnických pracovníků, což je na jedné straně určitě dobře, protože si tito pracovníci vyšší platy bezpochyby zaslouží. Na druhé straně vzniká problém, který vláda už neřeší - kde na to vzít? Úhrady od zdravotních pojišťoven jsou několik let podfinancované, nemocnice tak každý rok nejprve čerpají ze svých úspor, snižují náklady, a když se vyčerpají, tak problém dopadá na kraj. Tato situace logicky vede k tomu, že se nedostatek financí může projevit na problémech při fungování nemocnic a zajištění kvalitní péče pro občany. Jako zastupitelé klubu KSČM jsme proto podpořili rozdělení celkem 50 milionů Kč na provoz krajských nemocnic, abychom zabránili jejich kolapsu. Je to však, dle mého názoru, vážný problém českého zdravotnictví. Vyžaduje do budoucna systémové řešení, ne jen dočasného hašení požáru, který se brzy zase znovu rozhoří," podtrhl krajský zastupitel Smutný.