Vojtěch Filip blahopřál stoletému malíři Vysočiny

31. 10. 2019

Blahopřejný dopis předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa, adresovaný malíři Českomoravské vrchoviny,  komunistovi Stanislavu Bělíkovi k jeho 100. narozeninám, mu odevzdal v jeho bydlišti - malebném městysi Doubravníku předseda OV KSČM Brno-venkov Zdeněk Zimola.

V. Filip v dopisu uvedl: "Jako předseda ÚV KSČM vnímám především to, co jsi udělal pro naši společnou věc - osvobození a rozvoj člověka, vytvoření lepší sociálně spravedlivější společnosti - socialismu."  Poděkoval mu za práci pro komunistickou stranu, jejíž aktivním členem Bělík je od roku 1946, a dodal:"Zasloužíš si obdiv i za svou úspěšnou výtvarnou činnost, kdy jsi svou  tvorbu,  inspirovanou Vysočinou, prezentoval na 15 výstavách."

Stanislav Bělík (nar. 29. října 1919) se vyučil zámečníkem. Pracoval jako kreslič Železniční stavební správy v Tišnově. Od r. 1957 dálkově studoval v Praze obor umělecké tvorby. V 60. letech zastával funkci tajemníka MNV v Doubravníku. V letech 1960 až 1980 byl výtvarník v Tesle Brno. Lidé jej znají zejména jako malíře - krajináře, inspirovaného Českomoravskou vrchovinou.  "Ve volném čase jako Sokol jsem cvičil prostná, hrál ochotnické divadlo a dělal pro ně kulisy. V šedesátých a sedmdesátých letech jsme s manželkou tancovali horácké párové lidové tance v Národopisném souboru Doubrava z Doubravníku. Dosud jsem čestný člen Klubu českých turistů, pro který jsem tvořil diplomy a návrhy na pozvánky s vyobrazením místních pamětihodností," řekl.

 

Fotogalerie

Autor: 
(vž), Foto - Václav Žalud