Bohumil Smutný: Podpořili jsme nákup nových vlakových souprav

22. 11. 2019

Dne 21.11.2019 jsme na mimořádné schůzi zastupitelstva Jihomoravského kraje podpořili doposud historicky největší investici. Mám radost, že se bude jednat o účelně vynaložené prostředky na zlepšení života lidí v kraji. Jedná se o nákup zcela nových 37 elektrických železničních jednotek pro regionální integrovaný dopravní systém JMK.

I když diskuze k tomuto bodu byla dlouhá a zaznívaly i názory zpochybňující tuto zakázku, nakonec i díky našemu přičinění zvítězilo zkvalitnění regionální dopravy. Financování pořízení nových železničních jednotek ve výši 6,651 mld. Kč bude zajištěno z dotace (5,484 mld. Kč) a z úvěru (1,167 mld. Kč).

Těším se, že do tří let budou v Jihomoravském kraji jezdit moderní a komfortní vlaky od českého výrobce (dodavatel Škoda Transportation). Každodenní cestování za prací snad konečně přestane být utrpením, protože některé doposud jezdící vlaky jsou i 50 let staré. Bez této investice ze strany kraje by se stav vozového parku na jihomoravských kolejích rozhodně tak rychle nezměnil.

Autor: 
Ing. Bohumil Smutný, zastupitel KSČM v Jihomoravském kraji