Jihomoravští komunisté poskytli přímou humanitární pomoc čínské rodině

17. 2. 2020

Jihomoravský krajský výbor KSČM a Klub KSČM při Zastupitelstvu Jihomoravského kraje poskytli cílenou humanitární pomoc potřebné čínské rodině ve svízelné situaci při ohrožení koronavirem Covid-19 darováním 200 ks ústních ochranných roušek. Balíček do Číny byl odeslán 14.2.2020. S návrhem na tuto cílenou pomoc přišel zastupitel Jihomoravského kraje Ing. Bohumil Smutný (KSČM).

Ing. Smutný k této cílené pomoci uvedl: „Jaké čínské rodině vlastně pomáháme? Téměř před 20 lety jsem se ještě jako student VŠ seznámil s čínskou studentkou ze Šanghaje a od té doby mezi námi vzniklo silné přátelské pouto. V pravidelném kontaktu jsme díky Internetu dodnes. Xia má dnes svou rodinu a dvě děti, stejně jako já.

Současná epidemie koronaviru je pro Čínu bezpochyby velmi vážnou situací, i přesto země úspěšně dělá všechno pro to, aby se vlastními silami s touto zdravotní katastrofou co nejlépe vypořádala. Xia se na mě v posledních dnech obrátila s urgentní žádostí o pomoc, protože je v prostředí bezprostřední ohrožení virem a v zemi je zatím nedostatek ústních roušek, které jsou v omezeném množství na příděl. I když třeba některé průmyslové podniky, např. automobilky v posledních dnech přechází místo výroby součástí pro auta na výrobu roušek, potrvá nějaký ten týden, než se podaří pro 1,4 miliardu lidí zajistit stovky potřebných ochranných roušek. Přátelé by si měli pomáhat. Vím, že tato rodina opravdu vyčerpala všechny možnosti, jak si tolik potřebné ochranné roušky zajistit a zoufale se je snažila za lichvářské ceny získat ze zahraničí. Zjistil jsem, že je to velký problém už i u nás, a to zde žádná epidemie nevypukla. Bohužel, západní trh se jako obvykle snaží vydělat na lidském neštěstí.  Jistě není v našich silách pomoct všem potřebným rodinám, ale každá jednotlivá i malá pomoc, kterou učiníme, je velkou pomocí, které si tito lidé nesmírně váží. V postižených oblastech jsou lidé již prakticky měsíc odříznuti od světa kolem sebe a na tuto malou pomoc čekají jako na spásu. Může se také stát, že právě my brzy budeme ti, kdo budou v Číně prosit o pomoc o věci základní potřeby pro naše prosté přežití.“

„Chtěl bych jménem celé této čínské rodiny vyjádřit co nejvděčnější poděkování Klubu jihomoravských zastupitelů KSČM a Jihomoravskému krajskému výboru, konkrétně pak jejich předsedům Stanislavu Navrkalovi a Ing. Pavlu Březovi, za rychlou podporu při poskytnutí humanitárního daru 200 ks ochranných ústních roušek pro tuto rodinu“, kvitoval s povděkem Smutný.