Mikroregion Ivančicko pomáhá v krizové situaci

13. 4. 2020

Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Ivančicko se zapojuje do krizové pomoci občanům v době šíření nemoci Covid-19. Z grantu Nadace ČEZ a Jaderné elektrárny Dukovany získal svazek obcí 50 000 Kč na výrobu ochranných pomůcek na 3D tiskárnách. Pomůcky dostaly především subjekty v obcích na Ivančicku (lékaři, pracovníci ve zdravotnictví, členové hasičských sborů, Policie ČR, pracovníci pečovatelské a sociální služby, lékáren, obchodů, atd.). Vyrábějí ochranné štíty, brýle, respirátory aj. Grant využívá mikroregion k úhradě materiálu pro 3D tiskárny, které k tomu poskytuje Středisko volného času Ivančice.

Výrobu ochranných pomůcek organizuje ve svém volném čase člen správního výboru a radní města Dolní Kounice Petr Koťara ve spolupráci s SVČ Ivančice. „Jako lektora technických kroužků ve Středisku volného času Ivančice mne napadlo využít jejich 3D tiskárny k tisku zakladačů příčného proužku, které výrazně pomáhají švadlenám při šití tkalounu k rouškám. Poptávka mnohonásobně překonala mé představy. Vytištěno a rozdáno jich bylo na 300 kusů. Motivovalo mne to k tisku složitějších dílů. V domácích podmínkách jsem rozjel tisk ochranných štítů. V prvních několika dnech jsme na tom pracovali jen s mým osmiletým synem. Ten o tom natočil video pro své spolužáky, které se později dostalo i do České televize, do jejich Regionálních zpráv a Dobrého rána na ČT1. Jen na Facebooku si prohlédlo toto video za tři dny neuvěřitelných 180 000 diváků. Oslovil jsem paní Heřmanovou ze SVČ Ivančice a pana Smutného z Mikroregionu Ivančicko, jestli by mne v této aktivitě podpořili. Podpora z jejich strany byla velmi rychlá a s jejich obrovským nasazením se během pár desítek hodin podařilo sehnat financování z Nadace ČEZ, díky kterému se pořídí další dvě 3D tiskárny a materiál na výrobu dalších ochranných pomůcek. 3D tisk reaguje velice pružně na aktuální požadavky, takže připravujeme také ochranné brýle a masky respirátorů. Při současném nedostatku gumiček jsme museli na 3D tiskárně tisknout dokonce i pružné elementy, které gumičku nahrazují," vyložil Koťara. Své požadavky na ochranné pomůcky mohou potřebné subjekty z členských obcí adresovat na Mikroregion, který se jim bude snažit vyhovět a potřebné ochranné pomůcky zhotovit i dodat. O tyto pomůcky je na Ivančicku zájem.

Pracovníci Mikroregionu Ivančicko podporují dobrovolníky ve svém správním území, kteří šijí roušky. Několik set roušek rozvezli do obcí, kde je jich nedostatek. Mikroregion si svépomocí dělá  informační materiál pro seniory zaměřený na prevenci a praktické rady. Po vytištění bude distribuován v členských obcích. Poslouží zejména těm, kteří nemají přístup k internetu, na kterém se rovněž dostane k občanům v elektronické podobě. V plánu je také nákup dezinfekce pro členské obce či dalších látek pro dobrovolné tvůrce roušek," sdělil redakci manažer dobrovolného svazku obcí Mikroregion Ivančicko a jihomoravský krajský zastupitel za KSČM Bohumil Smutný.
 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)