Bohumil Smutný: KSČM podporuje krajské nemocnice

19. 5. 2020

Dne 18. května 2020 jsme se po "koronavirové pauze" sešli na schůzi zastupitelstva Jihomoravského kraje (tentokrát v zastupitelském sále města Brna) a jako zastupitelé za KSČM jsme mimo jiné podpořili schválení příspěvku na provoz pro Nemocnici Ivančice ve výši 8.000.000 Kč, pro Nemocnici Vyškov ve výši 8.000.000 Kč, pro Nemocnici Břeclav ve výši 5.000.000 Kč a pro Nemocnici Kyjov ve výši 5.000.000 Kč. Celkem jde o částku ve výši 26 mil. Kč.

Příspěvkové organizace se již delší dobu potýkají s tíživou finanční situací, a s tím i související platební neschopností. Výrazným zásahem do hospodaření nemocnic byl také vyhlášený nouzový stav v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19, kdy musely nemocnice vynaložit značné náklady na zvládnutí této situace. Dané náklady jsou zejména platového charakteru, ale zvýšené jsou i náklady na nákup ochranných pomůcek, potřebného vybavení, úklid a desinfekci prostor apod. Dojde také ke snížení salda neuhrazených pohledávek. 

Jde o pomoc krajskému zdravotnictví z krajského rozpočtu. Osobně se však také přikláním k názoru, že pomoc by měla přijít systémově ze strany státu. Nelze oddlužit jen fakultní nemocnice a na krajské nemocnice nemyslet, protože společně tvoří celý zdravotnický systém v regionech.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Bohumil Smutný, zastupitel JmK za KSČM