Financování sportovních orgnizací na přetřesu

4. 6. 2020

V prostředí českého sportu, zejména amatérského, je dlouhodobý problém nedostatkem finančních prostředků na provoz sportovních klubů a oddílů. Jejich činnost záleží na dotacích. Situaci ještě prohloubila koronavirová krize. Oddíly zastavily sportovní činnost a sportovní akce. Národní sportovní agentura (NSA) připravila návrh dotačního programu pro sportovní organizace s alokací jedné miliardy korun. Uvedla to na tiskové konferenci lidovecká senátorka z jihomoravských Boskovic Jaromíra Vítková.

Sportovní organizace jsou neziskové, nemohou mít dostatečné rezervy na velké výpadky příjmů. Návrh počítá s vyhlášením programu 8. 6. 2020. Program projednala dne 1. 6. 2020 vláda. Miliardu korun, schválenou na program, rovným dílem poskytnou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Vláda ČR z vládní rozpočtové rezervy. V úterý 2. června představil místopředseda NSA Ivo Lukš program Podvýboru pro sport v Senátu. Setkání iniciovala senátorka Vítková, která na začátku upozornila: „Obce a města, která také poskytují dotace sportovním klubům, v současné době z důvodu propadu až 34 % příjmů kvůli opatření vlády, musejí krátit sportovním klubům dotace. Hledat, jak pokrýt finanční propady budou i kraje.“ Členy Podvýboru nadzvihl nový návrh financování programu, kde se nyní počítá, že 500 milionů Kč se vyčlení z kapitoly MŠMT na již vyhlášené programy. Výbor požaduje, aby financování celé alokace programu jedné miliardy Kč bylo zajištěno ze státního rozpočtu.

Komunistický poslanec Ivo Pojezný z jihomoravského z Kyjova řekl k tomu své: "Jsem osobně spokojen s tím, že ani sport nezůstal v pozadí zájmu vlády při pomoci sportovním organizacím pokrýt výpadek příjmů z doby koronavirové krize. 
Pravděpodobně čerpám informace z jiných zdrojů, než paní senátorka, která uvádí, že polovina částky bude použita z MŠMT. Pokud se částka na sport navýší o miliardu na celkových takřka devět miliard, pak těžko navýšení vznikne pouze přesunem prostředků z ministerstva na Agenturu. 

Jde o pomoc těm, kteří provozují sportovní zařízení a byli postiženi negativními dopady nouzového stavu, neboť museli uzavřít svá zařízení, která nevydělávala, ale museli platit např. mzdy zaměstnancům, energie ap. 

Další částka má jít těm, kteří musejí hradit nájemné za užívání sportovních zařízení, přestože je neužívali a část prostředků bude sloužit na národní a mezinárodní akce. Tyto prostředky by měly být poměrně rychle a průběžně vypláceny už od poloviny července. Sportovní organizace jistě potěší, že mohou žádat na více účelů.

Také si nemyslím, že obce musejí krátit dotace sportovním klubů proto, že klesne příjem obcí. A mnohé naštěstí neuvažují jako paní senátorka a podporu svým dětem nechají v plné výši. Tady by se šetřit jednoznačně nemělo!

Naštěstí Senát o financování českého sportu nerozhoduje a moje kritika, která padla z mých úst při projednávání novely Zákona o podpoře sportu na hlavu této komory byla naprosto oprávněná. Osobně, Senát považuji za naprosto zbytečný orgán, navíc finančně zatěžující tuto zemi," uzavřel svůj komentář komunistický poslanec Pojezný. 

(vž)