Koronavirus a vražda v Minneapolis

10. 7. 2020

Ve Spojených státech nadále roste počet úmrtí na nemoc COVID-19. Přitom zdejší opatření byla buď přijímána pozdě, anebo nebyla dost účinná, a sám prezident Trump se vyjadřoval velmi rozporně, a dokonce měnil v době narůstání počtu nakažených své názory »téměř za pochodu« a dodejme - často vyslovoval i nesmysly. Důvodů, aby prohrál volby, je tedy nemálo, tedy pokud Američané pochopí, jaká hra se s nimi hraje. Problém je, že podle amerických zákonů značné procento právě těch chudých nemá z určitých příčin právo volit prezidenta. »Vzorová demokracie« se tak pojistila, aby někteří, potenciálně »nebezpeční« pro stávající systém, nemohli jít k volbám. Koronavirus tedy může, nebo spíše mohl by rozhodnout, kdo usedne do Oválné pracovny.

Proto se mně zdá, že vražda černošského občana, která vyvolala demonstrace, přišla jako spásná událost, tedy alespoň pro Trumpa. Zakryla totiž problém koronaviru, přičemž dál umírají stovky nemocných. V americkém zdravotním systému, kde mnozí nejsou ani pojištěni, anebo jen částečně, a nemají tak nárok na potřebnou léčbu, se nelze čemu divit. Protože ve Spojených státech je stále zakořeněn rasismus, který na rozdíl od doby před 2. světovou válkou není na první pohled viditelný, nejde již jen o současného prezidenta. Ale o celý americký systém.

Najednou se Trump a Biden ocitli na stejné lodi. Ve volebním boji se mohou hodit i nepokoje spojené s rabováním a ničením hodnot. Pokojný protest proti rasismu totiž jednou uplyne do daleka, změní málo, snad jen sem tam nějaký ten šéf bude muset abdikovat a policista, který se provinil, bude odsouzen. Ale protesty spojené s násilnostmi? Ty je třeba zastavit, a tomu jistě fandí velká část občanů, která bude volit prezidenta. Znovu tedy budou stačit velká slova, velkohubé útoky na druhého kandidáta, znovu zvítězí show.

A koronavirus? Ten se dostane na druhou kolej a málo ovlivní volební boj. Trumf z rukou se tak pro protikandidáta stal zbytečným. A že by některý z kandidátů chtěl diskutovat třeba o výbušné zdravotnické reformě? Ne, toho se ani Biden neodváží. A tak se dál bude ve Spojených státech umírat na COVID-19 a dál budeme slyšet vše jiné, než je v daném případě skutečně potřebné. Proto se mi zdá, že smrt George Floyda přišla, alespoň pro kandidáty na budoucího amerického prezidenta, včas.

 

Autor: 
Filip ZACHARIAŠ, předseda OV KSČM Vyškov