Předvolební kampaň KSČM zahájili na Brněnské přehradě

23. 8. 2020

Předvolební kampaň KSČM zahájili v sobotu jihomoravští komunisté celodenní akcí v přístavišti Bystrc Brněnské přehrady. V úmorném vedru na mítinku u přístavní kotvy promluvil první místopředseda ÚV KSČM pro řízení stranické práce, regionální a komunální politiku a volby Petr Šimůnek. Podpořil levicové kandidáty do samosprávy Jihomoravského kraje.

Šimůnek přitom zdůraznil: "Začíná ostrá volební kampaň! Je třeba vysvětlit lidem co bychom chtěli dělat v Zastupitelstvu JMK. Je to zároveň příjemné setkání s občany, v debatě s nimi jim odpovídáme či radíme jak řešit jejich problémy, které je trápí.  Na shromáždění si nyní též připomínáme výročí Slovenského národního povstání. Nejen jeho zbylí přímí účastníci vzpomínají. Tento slavný úsek dlouhé historie společného státu Čechů a Slováků se letos na jaře nešlo společně vzpomínat kvůli koronavirové epidemii. Je důležité zařadit výročí SNP na program setkávání s lidmi alespoň nyní. Pokud jde o volby do krajských zastupitelstev, vidíme kolik přibylo na kandidátní listině sdružení nezávislých nebo koalic, o kterých ani nevíme co si pod jejich názvem máme představit nebo se vůbec nelze dostat k jejich volebním programům. Hovoříme - li o levici, o levicovém sociálním programu pro naše spoluobčany - pořád je to Komunistická strana Čech a Moravy. Ta zájmy lidí zastupuje v mnoha oborech - třeba ve školství, zdravotnictví, ve službách pro naše spoluobčany."

Šimůnek dále uvedl, že s lidmi komunisté diskutují i na téma co dál s vládou ČR. Např. jaká opatření vlády příznivě řeší palčivé problémy lidí a naopak co bychom nikdy neměli v této zemi dopustit. Současná vláda ČR podporovaná komunisty je první polistopadová vláda, která slyšela na sociální program komunistické strany. "Víme, že je to menší zlo, než kdyby nám tady vládly pravicové strany v koalici.  Říkáme, že dáváme vládě jasně najevo, že už není možné učit naše děti ve školách v duchu, že KSČM jsou zločinci, že na co komunisté v tomto státě sáhli, to zkazili. Také, že není pro nás přípustná zahraniční politika ČR s jejím setrváním v Severoatlantické alianci a s vyzbrojováním naší armády jako spojence USA. Vidíme, co se dělo v Bělorusku, přičemž i naše vláda a Ministerstvo zahraničních věcí ČR vývoj gradovaly s cílem, aby v Bělorusku nastala změna," upozornil první místopředseda ÚV KSČM Šimůnek.

Pokud jde o podzimní volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje, kandidáti zastupující KSČM mají lidem co říct. Na jihu Moravy vydávají pro občany pravidelně informace o práci svých zastupitelů. "Dostáváme je na stůl i v Praze a obdivujeme Jihomoravany co všechno zvládají, v mnohém se od nich můžeme učit. Jsem pevně přesvědčen, že volební kandidáti KSČM při hlasování občanů 2. a 3. října uspějí a že budou výrazně ovlivňovat dění v tomto krají," uzavřel Šimůnek.

Jednička na volebních listinách a dosavadní předseda klubu zastupitelů Jihomoravského kraje za KSČM Stanislav Navrkal přivítal na úvodním zahajovacím předvolebním mítinku občany z okresů Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo. Sdělil jim, že volební kampaň vedou letos jihomoravští komunisté pod symbolickým heslem Nenecháme jižní Moravu na suchu! Už proto, že se potýká s nedostatkem životodárné vláhy pro přírodu i s nedostatkem pitné vody pro vše živé. 

Tato symbolika se týká také jiných oborů, včetně zdravotnictví. Jihomoravští komunisté byli vždy v politické opozici vůči vládnoucím subjektům. I z opozičních postů dokázali zabránit chystané privatizaci jihomoravského zdravotnictví. Obor chtějí naopak povýšit k tomu, aby tam zdravotnictví zastřešila společná jednotná organizace Krajská zdravotní. Bude to obdoba dřívějšího krajského zdravotního zařízení. Už proto, že třetí programovací období EU se bude výrazně zabývat právě zdravotnictvím. Je proto možné naplánovat a získat mnoho finančních prostředků EU na vybavení zdravotnických služeb v regionu i krajských nemocnic. 

Navrkal se zabýval v projevu i dvacetiletím novodobé historie krajů: "Nekonečný příběh je nikdy nekončící plynulý proud oprav silnic 2. a 3. třídy, které dostaly kraje do vínku. Dnes je struktura těchto silnic a jejich dopravní zatížení takové, že nejsou na takový provoz stavěné a jejich technologie nevydrží takový nápor, jak bychom si využití dopravních staveb přáli. Navíc, Jihomoravskému kraji se dlouhodobě nedaří zlepšit spolupráci s Vládou ČR a Ministersvem dopravy ČR v tom směru, aby konečně protlačil stále odkládané stavby rychlostních komunikací R 43 a R 52 mezi jihem a severem kraje. To včetně staveb dopravních obchvatů přetížených měst a vesnic, např. Bučovic nebo Znojma," kritizoval Navrkal.
Co Jihomoravský kraj potřebuje nejvíce? Podle Navrkala má krásnou přírodu a mnoho kulturních památek. K využití této nádhery v turistice je nezbytné provázat ji s firmami služeb pro návštěvníky kraje, zahraničními i tuzemskými. Letos i zde chybějí zahraniční turisté kvůli koronavirové epidemii, avšak kempy jsou nabité českými návštěvníky, kteří poznávají také svoji zem a Jihomoravský kraj. 

Jako jednička kandidátky Navrkal podotkl: "Postavili jsme do voleb kvalitní tým sedmdesáti lidí, kteří jsou ochotni a schopni pracovat pro jižní Moravu a plnit volební program KSČM, který si mohou občané přečíst na webových stránkách KSČM."

Za hostitele sobotního setkání občanů v bystrckém přístavišti doplnil předseda brněnské městské organizace komunistů Martin Říha"Jako dřívější předseda městské organizace  Českého zahrádkářského svazu jsem rád, že Jihomoravský kraj a jeho komunisté se zapojili do programu Dešťovka. Jde o všestranný způsob zadržování vody v krajině k jejímu účelnému využití místo jejího neužitečného odtoku mimo kraj. Máme na to, abychom jižní Moravu na suchu nenechali! Tedy, aby všichni, mladí i staří, mohli normálně žít!"

Na shromáždění se představili kandidáti KSČM k volbám do Jihomoravského kraje, kteří debatovali s lidmi. Mezi jejich hosty byl i poslanec Parlamentu ČR Ivo Pojezný z Kyjova, který se pohyboval po přístavišti s kočárkem s vnoučkem. Celodenní program zpestřili svým uměním např. pěvecká a klávesová dvojice Josef Bouda - Radek Verner s názvem Karel Gott revival Morava. Také další zpěváci i cimbálová muzika. Závěr mítinku osvěžila v úmorném vedru půldruhahodinová jízda na palubách parníku Dallas pro 200 cestujících po brněnské přehradní nádrži ke hradu Veveří vstříc blížící se bouři a zpět do bystrckého přístaviště.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)