Rozhovor: Místostarostka Volná podporuje rozvoj vinařské turistiky

3. 9. 2020

Ing. Eliška Volná (56) je místostarostka města Hrušovany nad Jevišovkou na Znojemsku, nedaleko rakouských hranic. Kandiduje do příštího Zastupitelstva Jihomoravského kraje za KSČM, ač je sama bez politické příslušnosti.

V minulosti vystudovala gymnázium, pracovala jako laborantka a v Ostravě absolvovala Vysokou školu báňskou - technickou univerzitu. Od r. 2010 dělá ve státní správě. Aktivně se zapojuje do charitativních a kulturních akcí. Zejména dbá na bezpečnost a pořádek ve městě. Má dvě děti a s rodinou ráda odpočívá na zahradě, při vycházkách nebo na výletech za krásami vlasti. Kandidaturu do krajských voleb vnímá jako výzvu. Říká, že je připravena být platná členka zastupitelstva jihu Moravy a pro svůj rodný kraj aktivně pracovat. Požádali jsme ji o rozhovor:
 

Kandidaturu označujete za výzvu. Co tedy chcete dosáhnout v případné funkci krajské zastupitelky i jako odborný zaměstnanec městského úřadu...

Chci prosazovat plnění volebního programu KSČM, strany za kterou kandiduji. Tato strana nabízí mj. způsoby mnoha řešení problémů občanů našeho malebného kraje. Má propracovaný program v každém okrese. 

Co dnes nejvíce trápí občany příhraničního města Hrušovany, proč? Jak to radnice pod vašim vedením řeší? Máte vlastní know how, jak na to?

Nejčastější stížnosti občanů jsou v poslední době na bezpečnost silničního provozu, což pozorujeme v našem městě Hrušovany nad Jevišovkou. Ta se opravdu citelně zhoršila. Stojí za tím zvýšení zejména  dopravy nákladních vozidel v důsledku dlouhotrvajících oprav na silnici Brno - Mikulov. Pracovníkům vedení našeho města jde především o bezpečnost občanů. Letos jsme se postarali o vybudování tří míst pro přecházení přes vozovku; ještě čekáme na jeden přechod pro chodce. V okolí základní školy byly na naši žádost zvýrazněny přechody pro chodce v barevném provedení. Dále jsme požádali SÚS JMK o řešení bezpečného provozu na havarijní vozovce v Drnholecké ulici. Zde jsme navrhli několik řešení: Jednak zastavovací semafor při zvýšené rychlosti, zpomalovací vystavěné retardéry, popřípadě vybudování vjezdové brány.

Za socializmu se Hrušovany považovaly za vzorné město socialistického hraničářského okresu Znojmo. Okres byl plný dělníků z továren, zemědělců i vojáků. Jak je tomu dnes?

Dnes jsou Hrušovany nad Jevišovkou také plné pracujících, a to v zemědělství (Zeva, Agrocentrum, Abro Zdražílek, Fojtáchovi) a ve  společnostech jako je Cukrovar, LAC, VAPAS, Maschinenbau a další menší firmy.

Státní statek Hrušovany v minulosti nezřídka začínal žně v ČR a dostával ocenění za příkladné výrobní výsledky v zrninách, ovoci a zelenině i u cukrovky. Jaké jsou výsledky letos?

Po privatizaci se Státní statek rozdělil a vznikly nové menší zemědělské podniky, které se zabývají zejména pěstováním obilovin a olejnin. Produkce cukrové řepy a zelinářství se na Hrušovansku oproti minulosti bohužel zmenšila. Naopak se za poslední léta rozvíjí pěstování vinné révy a s ní související vinařství, což osobně vnímám jako pozitivní krok - třeba i k rozvoji vinařské turistiky. 

Můžete srovnat výsledek 30 let budování obnoveného kapitalizmu se 40 lety trvání socializmu v podmínkách Hrušovan n. J. a znojemského okresu. Mají se dnes lidé líp?

Netroufnu si hodnotit, zda se mají lidé lépe nebo hůře. Na to si musí odpovědět každý sám za sebe. Ale asi bychom našli celou řadu těch, kteří se mají lépe nyní, stejně tak jako velké množství lidí, kteří by řekli, že jim bylo dříve lépe. 

V čem vidíte největší nevyužitý lidský potenciál budoucího rozvoje Hrušovan a Znojemska? Víte, jak na to, aby se situace napravila? Uveďte prosím příklady.

Občané Hrušovan jsou rozhodně pracovití, vstřícní a nápadití. Jak jsem již říkala - pro nás je mj. důležitý turismus. Zde bychom se měli zaměřit na budování sítí propojených cyklostezek u nás v okrese. A s tím souvisí obnova kulturních památek jako náš zámek, Loucký klášter ve Znojmě, zámek v Moravském Krumlově a další. 

Co v této souvislosti očekáváte od letošního listopadového sjezdu KSČM v Brně, co by měl zásadního řešit a vyřešit? Co může přinést Hrušovanům a vašemu okresu?

Vzhledem k tomu, že nejsem členkou KSČM, nechci dávat žádné rady. Chtěla bych, aby ve společnosti zůstala a dál působila tato jediná autentická levicová strana, které jde o člověka. Aby v jejím čele stáli a pracovali průbojní lidé s elánem měnit věci k lepšímu. 

Co byste sama řekla od tzv. plic svým voličům i případně nepřejícím lidem, kteří třeba ani nechodí k volbám?

Svým voličům mohu jedině poděkovat za jejich přízeň. Nepřejícím lidem děkuji za to, že poukazují na věci, které je potřeba zlepšit. I přesto, že je tato kritika leckdy nepříjemná, pomáhá mi ledacos vyřešit. Lidé kteří k volbám nechodí, na změnu nevěří. Pokud se podíváme krátce do minulosti, naše země prošla mnoha změnami. Proto bych chtěla všechny poprosit: Přijďte k volbám, věřte na změnu, kterou může přinést KSČM. Volte kandidáty politické strany označené na hlasovacích lístcích číslem 63! 

Video: 
Autor: 
(vž)