Zahrádky na Brněnsku vydávají své plody

13. 9. 2020

Podzimní výstavu výpěstků ze zahrad a vinohradů na Brněnsku uspořádala v pátek a sobotu brněnská městská organizace Českého zahrádkářského svazu (ČZS). Drobnými pěstiteli tam hýbe informace, že nově sestavovaný Územní plán města Brna počítá se zrušením dvou třetin zahrádkářských osad. Jejich pozemky mají dostat investoři většinou ke komerční výstavbě bytových domů. Kapitalistický tržní zisk má přednost před zelenými plícemi města, před samozásobitelstvím rodin výpěstky a zájmovým vyžitím zahrádkářů. 

Na zahájení výstavy plodů práce pěstitelů byli mj. náměstci jihomoravského hejtmana a brněnské primátorky. Také dřívější předseda brněnské městské organizace zahrádkářů, nynější předseda Městského výboru KSČM v Brně Martin Říha, který kandiduje do zastupitelstva JMK. Pro naši redakci Říha uvedl: "Jsem rád, že jsem byl na začátku tradice pořádání zahrádkářských výstav v Brně. Mrzí mě, že chystaný nový územní plán Brna předpokládá zrušení dvou třetin zahrádkářských osad, některé už rušil dosluhující starý územní plán z r. 1994. Městská organizace KSČM v Brně podala vůči tomu připomínky. Žádáme, aby rušené plochy zahrad byly nahrazeny novými plochami, které dostane k hospodářskému využití Český zahrádkářský svaz. Naše připomínky a námitky se teprve zpracovávají, zatím bez výsledku. Uvidíme, jak nám bude zodpovězeno. Plochy po zlikvidovaných zahrádkách chtějí podnikatelé k uskutečnění svých developerských stavebních projektů. Městský architekt tvrdí, že je potřeba Brno zahustit, využít územní rezervy a ty zastavět. Komunisté a zahrádkáři ale chtějí naprostý opak!  Město by mělo být více zelené," zdůraznil Říha. 

Svoji zahrádku má Říha mimo Brno. Za sebe poznamenal, že letos se zadařilo pěstování brambor, zprvu zasychaly, ale po vydatných deštích vydávají dobrou úrodu. Meruňky letos většinou v květu zmrzly. Jablek bude dost, zato poskrovnu je ostatního ovoce - třeba zbude alespoň na jeho zkapalnění do podoby palenky.
Pěstitelé řeší zahrádkářský zákon a potýkají se s radnicemi o své příští bytí a nebytí. Nová předsedkyně ČZS v Brně Helena Vařejková poděkovala minulému předsedovi této organizace Martinu Říhovi za dlouholetou práci pro Svaz.

Náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva uvedl, že kompletaci nového Územního plánu města Brna má na starosti radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal"Zahrady v Brně jsou trochu rarita, která ale k městu patří. Také mě se nelíbí měnit zahrádky na stavby rodinných domů. Více si tu dovedu představit raději veřejnosti přístupné parky se zachováním zeleně. Zahrady mají svůj neopakovatelný charakter a bylo by škoda o ně přijít."  
Jako bývalý advokát Oliva zahrádkářům poradil: "Nový ÚP se v Brně zpracovává od r. 2007. Kancelář architekta města Brna navrhla nový ÚP dle pokynů ještě zastupitelstva minulého volebního období. Byla k tomu veřejná projednávání. Občané podávali námitky a připomínky. A právě nyní pořizovatel ÚP, což je magistrátní odbor územního plánování a rozvoje (OÚPR), je bude vyřizovat. Pro rozhodnutí zastupitelstva připraví finální variantu ÚP. Zastupitelstvo rozhodnutí OÚPRu už nemůže změnit. Samospráva města je může buď schválit nebo je celé vrátit magistrátnímu odboru (OÚPR) k dalšímu  vyhodnocování a prověřování.
Proti návrhu nového ÚP přišlo asi tisíc námitek. Odbor územního plánování je bude řešit asi rok. Do tohoto procesu má přístup jako jediný ze samosprávy pouze tzv. určený zastupitel, tedy radní Chvátal, který za tvorbu ÚP v zastupitelstvu Brna zodpovídá. Jeho prostřednictvím mohou pěstitelé své zahrádky chránit prod rozhodnutím úřadů," vysvětlil Oliva. Dodal, že je potřeba, aby organizace ČZS v Brně byla aktivní a názory zahrádkářů byly slyšet a byly projednány na magistátním odboru územního plánování, včetně s určeným zastupitelem.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)
Zdroj: 
Foto - Václav Žalud