Dobrovolníci v Brně pomáhají lidem v nouzi

26. 9. 2023

Naplňováním sociálních cílů programu KSČM v praci městské organizace KSČM v Brně se zabýval v moravské metropoli tradiční Diskusní čtvrtek. Tuto tématiku osvětlili posluchačům Martin Říha, člen vedení MěV KSČM a Dominik Duroň, předseda spolku Akátky, kterýpomáhá sociálně slabým lidem.

V budově KSČM v Křenové ulici 67 společně uvedli do provozu "Kancelář proti chudobě." Pomáhá ohroženým lidem v těžkých životních situacích radami co udělat např. k oddlužení, aby je nemusel navštívit exekutor, aby nepřišli o práci potažmo o bydlení. Brigádnický bezplatný personál Kanceláře předává potřebným rady a adresy kam a na koho se obrátit, aby se jejich problém řešil. S jejich přispěním uspěly před úřady první dvě desítky osob.

Část budovy brněnské KSČM se přestavěla z kancelářských prostorů na bytové prostory,konkrétně na bezbariérový byt a ubytovnu pro šest osob. Po kolaudaci asi za tři týdny přibudou do bytových prostor nájemníci. Komunisté se spolkem Akátky chtějí v budově KSČM příští rokupravit další nevyužívaný prostor na ubytovnu pro čtyři osoby.

Od minulých Vánoc provozují tito dobrovolníci společně výdejnu potravin. Od smluvních partnerů svážejí potravinovou pomoc. To pak parta bezplatných dobrovolníků vydává potřebným každou sobotu od 8 do 13 hodin v krabicích od banánů, naplněných ovocem, zeleninou, pečivem a trvanlivým jídlem.V sobotu rozdávají někdy i více než jednu tunu potravin. Nejvíce schází dětské pleny a sušené mléko - sunar. Darované potraviny a hračky do Brna přivezla i europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a komunistický představitel Josef Skála.

»Hledáme lidi, kteří by organizovali výdej nashromážděného materiálu stovkám čekajících potřebných lidí. Žel bez finanční odměny na rozdíl od placených sociálních pracovníků v Brně. V tomto městě je na 3500 bezdomovců a zdá se mi, že současná kapitalistická společnost rezignovala na organizování úspěšné sociální politiky. Lidé si zvolili tvrdý kapitalismus. Komunisté jako jediná politická strana považují za povinnost zbídačeným lidem pomáhat v zabezpečení potravinami, v bydlení i ve shánění pracovního místa,« uvedl Martin Říha a pokračoval: »Blíží se zima a vzpomněl jsem si na minulé Vánoce, kdy k nám na městský výbor KSČM přišla 22. prosince v mrazu spoře oděná maminka s dítětem pouze v punčocháčích a bačkůrkách. Tvrdila, že nemá prostředky k zabezpečení dítěte a sebe. Ošatili jsme je. Dítě dostalo oteplovačky, bundičku, hračky a navíc dvě čokoládové vánoční kolekce. Radost v dětských očích vyvolala u mnohých slzy v očích. Do té doby jsem si nedokázal představit, že se něco takového může stát. Je to průvodní jev kapitalistického systému, který rezignoval na naplňování potřeb chudých. Každý se má prý postarat především sám o sebe,« uzavřel Říha.

Předseda spolku Akátky Dominik Duroň navázal statistickým přehledem: »Zatím třičtvrtě roku pomáháme společně lidem v tíživé životní situaci. Především potravinovou pomocí kde se nám podařilo společně vydat od 1.1.2023 neuvěřitelných 23 tun potravin. Dále jsme v rámci zřízené výdejny na ošacení, společně vydali asi půl tuny ošacení, ložní prádlo, hračky, domácí potřeby.

V roce 2020 jsem navázal spolupráci s majitelem bytového domu v Brně a navrhl mu postup k jeho zabydlení lidmi v bytové nouzi - zejména samoživitelkami, invalidy a starobními důchodci. Spolek tam zabydlel během dvou a půl roku devět bytových jednotek a vybavil je základním nábytkem. Teď společně pokračujeme v zabydlování s brněnskou KSČM kde v jejich prostorech vznikl bezbariérový byt a ubytovna.

Potřebným jsem při zabydlování pomáhal vyřídit si na úřadech příspěvek nebo doplatek na bydlení, příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu, mimořádnou okamžitou pomoc, rodičovský příspěvek, žádost o invalidní nebo starobní důchod, přípravu oddlužení, zajištění odborného lékaře a další formuláře. V praxi vidím, jak je tento složitý systém špatný a neefektivní,« posteskl si Duroň.

Společně s komunistickou stranou v Brně uzavřel spolek Akátky loni v listopadu smlouvu k pomoci lidem v těžké životní situaci. Komunisté nabídli ve své budově nevyužívané kanceláře kpřestavbě na bezbariérový byt a ubytovnu. Užívat je budou sociálními pracovníky vybraní nájemníci z řad starobních a invalidních důchodců a osoby se zdravotním postižením. O veškeré provozní náklady se obě organizace dělí, každá z jedné poloviny. Od nájemníků strana ročně dostane asi 400 000 Kč a náklady stavbu ubytovny se jí vrátí do dvou let. Ubytované osoby napojí na terénní a sociální služby v Brně, aby řešily jejich životní situace.

Dále s komunisty spolek rozšířil odběry potravin o další organizace - firmy Rohlík a Tesco. Na každou sobotu dopoledne chystají brigádníci k odběru v budově KSČM  čtyřicet krabic od banánů, které plní trvanlivými potravinami pro 100 až 120 osob. V krabici je od 10 až 15 kilogramů ovoce a zeleniny, pečiva, uzenin a dalšího jídla. Vydávají je tři dobrovolníci. Poukazy na odběr vystavují pro svoji klientelu obě spolupracující organizace a četné charitativní instituce.

Zástupce brněnských komunistů Martin Říha doplnil, že v meziválečném Československu úspěšně fungovalo komunistické družstvo Včela. Svým klientům, hlavně řemeslníkům, dávalo práci a tím i výdělky. Komunisté, jako jediná politická strana v ČR, se snaží v součinnosti s partnery o totéž i dnes. Potřebným shání jídlo, bydlení i volná pracovní místa.

Zdroj:
FOTO - Václav ŽALUD