Bez obalu 9/2023: Stanjurovi poradci za miliony; protiústavní krádež na důchodcích; ekonomové radí nenakupovat; 12 čínských mírových bodů pro Ukrajinu

3. 3. 2023

Další týden je za námi, a tak je čas na další díl Bez obalu.  Fialova vláda opět posunula hranice toho, kam až je schopná se svou drzostí a asociálností zajít. Než se společně vrhneme na aktuální dění, vraťme se ale ještě krátce k zákazu aut se spalovacími motory, o kterém jsem vás informovala v Bez obalu minulý týden. Tento zákaz při cenách elektromobilů s velkou pravděpodobností udělá v blízké budoucnosti z aut nedostupný luxus a může vést také k nárůstu nezaměstnanosti. Automobilky totiž budou muset vynakládat nemalé finanční zdroje na vývoj nových vozů, což povede k jejich zdražování a dle studií v Německu může přijít o místo až 600 tisíc lidí podílejících se na výrobě spalovacích motorů. U nás se přitom dá očekávat velmi podobný dopad tohoto rozhodnutí na trh práce. Přitom ještě před sněmovními volbami v roce 2021 Petr Fiala hřímal, že nesmí dojít k zákazu spalovacích motoru. A jak je to ve skutečnosti? To prozradil pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který nedávno na Primě prohlásil, že Petr Fiala vše dojednal a vláda si za tím stojí.

A takhle je to skoro se vším, co tato vláda dělá. Stačilo jen něco přes rok a většina vládních zástupců zcela zapomněla na to, co slibovala před volbami. V mnoha případech navíc koná naprostý opak. Dokonce ještě 27. ledna 2022 Fiala ve Sněmovně sliboval:  „Daně v žádném případě zvyšovat nebudeme, nestrašte lidi, občanům můžeme garantovat, že daně a celková daňová zátěž se zvyšovat za naší vlády nebude a že problémy deficitu budeme vždycky řešit úsporami na výdajové stránce rozpočtu, ne zvyšováním daní.“ A nyní po roce si chystá Fialova vláda došlápnout také na vlastníky nemovitostí zvýšením daně z nemovitostí až na dvojnásobek a úpravou DPH z nás chce udělat zemi s nejvyšší sníženou sazbou v EU. A s těmito geniálními nápady radí ministru Stanjurovi šest osobních poradců, za které v loňském roce utratil 3,4 milionů korun, jak vyplývá ze seznamu externích poradců a advokátů, které musely resorty do poloviny února zveřejnit.

Navíc, jako kdyby nestačilo, že Fialova vláda změnila názor prakticky na vše hned poté, co se dostala k moci, jsou zarážející také arogance a mechanismy, které při prosazování své asociální politiky využívá. Markéta Pekarová Adamová totiž minulý týden vyhlásila stav legislativní nouze, který zásadně mění strukturu zákonodárného procesu a lze jej využívat pouze za zcela mimořádných podmínek. Nyní jej předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová vyhlásila jen proto, aby mohla vláda v urychleném jednání schválit nižší valorizaci důchodů, kvůli které přijde každý důchodce o tisíc korun měsíčně. Vláda tak v době inflace útočí na ty nejzranitelnější a využívá u toho všech prostředků k tomu, aby ji nikdo nemohl zastavit. Postup vlády přitom považují za protiústavní jak někteří senátoři, tak i ústavní právníci. Členům vlády je to ale zjevně úplně jedno a bezprecedentní útok na více než dva miliony seniorů chce uskutečnit tak jako tak. Ještě v listopadu 2021 se přitom Markéta Pekarová Adamová ke stavu legislativní nouze stavěla takto: “Nechci pokračovat v trendu nastoleném současnou vládou, kdy bylo obcházeno, a zároveň ctím nález Ústavního soudu, který podmínky vyhlášení legislativní nouze jasně vymezil. Pro mě není právní stát jen slovo.” Nyní jej vyhlašuje zcela bezdůvodně jen proto, aby vláda mohla protiústavně sebrat peníze seniorům. Změnou valorizačního schématu, kdy namísto červnového zvýšení starobních důchodů průměrně o 1770 Kč měsíčně, půjde v průměru pouze o 760 Kč měsíčně, hází vláda seniory přes palubu a svou neschopností kočírovat státní rozpočet přenáší problémy na ty nejbezbrannější občany! KSČM navrhuje a dlouhodobě prosazuje pravidelnou a dostatečnou valorizaci důchodů a zavedení institutu tzv. minimálního důchodu nad úrovní životního minima. Rozjeli jsme také petici proti zvýšení věku odchodu do důchodu, kterou najdete na www.kscm.cz. 

U Markéty Pekarové Adamové se ale ještě zastavme. Zdá se totiž, že by se místo obcházení Ústavy měla předsedkyně TOP09 zaměřit spíše na úklid ve vlastní straně. Ukazuje se, že navzdory snaze TOP09 o distancování se od bývalého poslance Dominika Feriho aktuálně souzeného za závažné sexuální zločiny, jeho vazba na nejužší vedení strany přetrvává. Od začátku kauzy totiž Feriho zastupuje blízký spolupracovník Markéty Pekarové Adamové a vlivný člen a sponzor pražské TOP09, Václav Kučera. Ten na konci loňského roku přišel jako nominant strany i do dozorčí rady ČEZ, v níž je dodnes. Podle zdrojů redakce Alarm se Kučera představuje jako poradce Pekarové Adamové. „Je to důležitý kontakt pro TOP09. Ví se, že pokud se s něčím chcete na stranu obrátit, máte kontaktovat jeho,“ popsal reportérům Alarmu insider pražské politiky. Sám Kučera přitom takový vztah k předsedkyni TOP09 popírá: „Pracovní vztah k předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové nemám žádný. Spolupracuji příležitostně s TOP09 v rámci právních a legislativních záležitostí.“ Jestli pak Kučera legislativní záležitostí myslel například to, jak vysekat z problémů bývalého straníka a přítele Pekarové Adamové, s nímž sdílela jednu kancelář, Dominika Feriho? Pak by zřejmě dávalo smysl, proč Kučera i Pekarová Adamová svou vzájemnou vazbu tak zarytě popírají.

Závěrem tohoto bloku na pobavení – kdyby tedy celá situace nebyla spíše k pláči – okomentuji ještě výrok ekonoma České spořitelny, Davida Navrátila, který přišel s geniálním řešením inflační krize. Potraviny jsou podle Navrátila drahé, protože si je lidé stále kupují.  Navrátil tedy radí jídlo nekupovat, aby byly velké řetězce nucené jej zlevnit. Pojďme tedy všichni hromadně přestat jíst a protestní hladovkou donuťme nadnárodní řetězce z hromadnému zlevňování. Jak prosté. Tohle je tak geniální řešení, až se divím, že s ním místo Navrátila nepřišel sám ministr financí Stanjura. Ten ale jistě brzy přijde s něčím podobným, pokud tedy letos najde ještě nějaký milion pro sedmého osobního poradce.

Pojďme do zahraničí: v uplynulém týdnu Čína předložila návrh na mírové řešení konfliktu na Ukrajině. Plán má 12 bodů a jejími prvními třemi body jsou respekt k suverenitě všech zemí, včetně územní integrity, odmítnutí mentality studené války (tím má Čína na mysli prosazování dominance USA) a zastavení nepřátelství. Další navrhovaná opatření zahrnují: obnovení mírových jednání, řešení humanitární krize, ochranu civilního obyvatelstva a válečných zajatců, zajištění bezpečnosti jaderných elektráren, snížení strategických rizik, pomoc při vývozu obilí, pomoc při obnově území po skončení konfliktu. Jeden z nevýznamnějších požadavků je ukončení jednostranných západních sankcí.  

Čína zdůrazňuje, že „nezávislost každé země by měla být založena na zásadách OSN“. A rovněž, že bezpečnost některých států nelze budovat na úkor jiných, což znamená, že rozšiřování a posilování vojenských bloků (např. NATO) je zcela nepřijatelné. 

Čína vychází z principu, že mír je lepší než válka a současně nechce předjímat možnou mírovou dohodu svým vyjádřením k nejcitlivějším otázkám pro obě strany. 

Reakce na čínský plán byly poměrně pestré. Ukrajinský prezident Zelenský prohlásil, že je připraven o něm hovořit s čínským lídrem Si Ťin-pchnigem s tím, že čínský zájem „není špatný“ a on s některými body souhlasí a s jinými nikoliv. Důležité pro něj je, aby Čína neposkytla Rusku žádné zbraně. 

Alexej Chepa, první místopředseda výboru ruské Státní dumy, plán uvítal s tím, že „postoj Číny je v souladu s mezinárodními dohodami vyhlášenými OSN“. Podle polského prezidenta Dudy se čínský návrh může stát cestou k mírovému urovnání a Čínu je třeba respektovat jako „velkého partnera a velkou moc“. Jediní, kdo návrh, který Čína předem diskutovala s Německem, Francií a Itálií, jednoznačně odmítli, byl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a prezident USA Biden a ministr zahraničí Antony Blinken. Dokonce i nově zvolený prezident ČR Petr Pavel uznal, že Čína může hrát významnou roli a poukázal na fakt, že Čína neposkytuje Rusku přímou vojenskou pomoc.  Nelze pochopitelně očekávat shodu na detailech řešení, ale důležité je, že podle Číny lze toto řešení hledat pouze prostřednictvím diplomacie a jednáním, ne válkou.

Odkaz na aktuální video naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=QxVWGdqwksk

Přikládám vystoupení v rámci 120. výročí narození Julia Fučíka: https://www.youtube.com/watch?v=0NNjtrULM30

Komentář k valorizaci důchodů: https://www.youtube.com/watch?v=bPghFb0Fk1I

 

Video: