Prezident navštívil Jihomoravský kraj a město Ivančice

30. 5. 2017

Komentář Bohumila SMUTNÉHO, člena Zastupitelstva Jihomoravského kraje a kandidáta za KSČM do voleb do Poslanecké sněmovny, k návštěvě prezidenta Zemana v Jihomoravském kraji a města Ivančice:

"Jak už asi víte, prezident ČR Miloš Zeman v pondělí 29.5.2017 zahájil svoji návštěvu Jihomoravského kraje a na programu měl mimo jiné návštěvu krajského úřadu a města Ivančice.

K tomu několik informací z mé strany. Dopoledne jsem se zúčastnil jako zastupitel JmK setkání s panem prezidentem v budově krajského úřadu. Vím, že někteří máte na Miloše Zemana rozporuplné názory a možná dál číst nebudete, ale já zkusím napsat o tom, co na mě zapůsobilo kladně. Byl vidět zjevný zájem pana prezidenta o problémy a rozvoj našeho kraje. V debatě byla diskutována témata jako například modernizace železničního uzlu a nádraží v Brně, dopravní infrastruktura, dostavba dálnice směrem na Vídeň, neuspokojivý stav dálniční sítě, investice v Pasohlávkách, či podpora kultury a sportu. Souhlasím s názorem, že ve sportu je důležitá efektivnost vynaložených prostředků, které by měly jít především na podporu mládežnického sportu. V oblasti kultury bychom neměli zapomínat chátrající památky, kterých je kolem nás mnoho. Nezůstala opomenuta ani velmi ožehavé téma, a to sucho v Jihomoravském kraji. Zde pan prezident hovořil o významu zadržení vody v krajině, zejména budováním rybníků.

Dále prezident v odpoledních hodinách navštívil město Ivančice. Velmi mě mrzí, že vás nemohu informovat o názorech prezidenta na témata týkající se Ivančic a okolí, jelikož jsem na jednání na radnici věnované zastupitelům města a starostům okolních obcí ze strany vedení města Ivančice nebyl pozván. Informovat by vás tedy měli jiní, kteří tam byli. Vím, že nejsem ani starosta okolní obce, ani zastupitel města Ivančice, pro které bylo setkání určeno. Když se však podívám na fotodokumentaci z ivančické zasedací síně, vidím tam i mnoho jiných hostů. Avšak tento přístup mě ze strany vedení města již nepřekvapuje, pouze se opakuje. Osobně to vnímám i jako faux paux vůči hejtmanovi JmK Bohumilu Šimkovi, kterému ještě napíši vysvětlující dopis, aby nevznikl dojem, že jedinému zastupiteli z Ivančicka je účast na tak důležitém jednání lhostejná. Nebyla. Dlouho jsem zvažoval, jak se zachovat. O pozvánkách na jednání jsem byl od mnoha starostů našeho Mikroregionu informován. Kdo mě znáte, víte, že se chovám slušně a korektně, nemám zapotřebí lézt někam, kde jsem nežádoucí osobou a přesvědčovat ochranku s vytaženým zastupitelským průkazem mě přijde poněkud humorné a nedůstojné."

Autor: 
Ing. Bohumil Smutný, zastupitel Jihomoravského kraje