I. Pojezný: Co ještě objeví kontroly?

6. 6. 2017

Nejvyšší kontrolní úřad pravidelně provádí kontrolu hospodaření se státním majetkem a snad právem bývá označován za čtvrtý pilíř demokracie. Proto se jeho pozornosti nevyhnuly kontroly rozdělování dotací v oblasti sportu.

Poslední kontrola se týkala přidělených dotací v letech 2013 - 2015 a ta měla bohužel podobný výsledek jako v letech předcházejících. Už tehdy bylo jednoznačně prokázáno při rozsáhlém šetření u mnoha kauz naprosto žalostné přerozdělování finančních prostředků přes sportovní svazy do jednotlivých klubů, kdy si například velkou část ponechávaly na svůj provoz, ale hlavně na mzdy funkcionářů. A to vše na úkor financování základních článků sportu, jednotlivých klubů a oddílů. Tuto dobu, za ministrů školství Dobeše a Fialy, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek, tedy za Nečasovy vlády ODS, si mnozí sportovci pamatují jako dobu temna. Pokud si dobře vzpomínám, dvanáct z devatenácti kontrolovaných příjemců získalo mnohem větší dotaci, než zažádali. Jejich požadavek 215 milionů byl prapodivně kdoví kým navýšen na 547 milionů korun. Jedenáct příjemců použilo dotace na zcela jiné účely, než zažádali. Byly i dotace pro ty, kteří vůbec neprováděli sportovní činnost a navíc měli majetkové vazby s většinou dodavatelů. To se pak hospodaří velmi radostně. Bohužel jen některým.

Pochopitelně beze změn se pokračovalo i v letech následujících, jako vleklá rakovina sportu z dob pravicových vládních, ale i finančně zainteresovaných expertů. Garant financování sportu, ministerstvo školství, selhával po celou dobu jejich panování na celé čáře. Nedivím se proto, že i následující kontrola NKÚ prokázala nejen nerovné podmínky, ale i špatnou efektivitu a nesprávně nastavená kritéria, a proto i neprůhledné financování. Takový přístup nejen vytváří nerovnost ve financování sportu, ale vyvolává minimálně podezření na korupční jednání. O tom však nerozhodovalo současné vedení MŠMT s ministryní Valachovou. To, zda došlo ke skutečné změně, prokážou až následující kontroly.

K možnosti mnohem průhlednějšího financování sportu by měla dopomoci novela zákona o podpoře sportu, kterou podpořila také KSČM. Ta nejenže umožňuje posílení postavení sportu ve společnosti, ale také by měla upřesnit jeho financování ke konečnému cíli, tzn. do jednotlivých sportovních klubů, do oddílů. Tou nejobjektivnější normou pro nastavení rozsahu finanční podpory je rejstřík sportovců a sportovišť, což je postupně evidováno. Dochází tím k získávání velmi přesných a aktuálních údajů, ty posléze bude velmi těžké zpochybnit a obejít, včetně přidělování dotací směřujících na kluby, mladé sportovce či na sportoviště. Proto se proti těmto změnám kolegové po pravici bouřili. Věřím, že se konečně sportu začíná blýskat na mnohem lepší časy.

Cílem KSČM totiž je, aby sport byl přístupný pro všechny a zejména pro mládež. Musí skončit doba, kdy si z něj udělalo pár vyvolených jedinců dobrý byznys a silný vlivový nástroj.

Autor: 
Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR za KSČM a vedoucí kandidát pro volby do PSP ČR v Jihomoravském kraji
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM