»Kamarádi«, jdeme na to

13. 6. 2017

Ještě, že máme moderní techniku. SMS a různé zákulisní intriky pomohly Petru Dolínkovi k postu pražského lídra v podzimních parlamentních volbách. A jaké by mohlo být heslo Dolínka? »Hlavně se mě neptejte na nic, co bylo. Ani na to, co napomohlo mému zvolení.«

Původně předpokládaný kandidát na lídra Miloslav Ludvík, současný ministr zdravotnictví, nebude fungovat na kandidátce ani na zadních místech. Rozhodl se v politice skončit. Rozdíl mezi oběma oranžovými bojovníky není však příliš veliký. Dolínek obdržel 375 hlasů, ke kterým mu pomohly všemožné zákulisní tahy, Ludvík pak 361 hlasů. Kam budou směřovat další kroky této oranžové strany, která se kdysi inaugurovala do role zastánců občanů celé republiky, jen stěží dokážeme odhadnout. Zlí jazykové tvrdí, že na pořadu dne je Sobotkův konec v čele ČSSD. Každý z nás musí jednou skončit. ČSSD by hlavně měla urychleně řešit, že z jejího programu vyprchává levicovost. A v přípravě těchto podzimních parlamentních voleb zvítězil jasně boj o koryta.

Věřme tedy, že ti, kteří neztratili zbytek zdravého rozumu a jsou členy této kdysi mocné strany, vrátí do její politické orientace kulturu a zbaví ji zákulisních šarvátek. Jistě bychom mezi současnými členy našli takové, kteří to s naší zemí a jejími občany myslí doopravdy, nervou se o vlastní prospěch či prebendy, ale chtěli by zajistit život v naší zemi na základě spravedlivého rozdělení možností pro všechny, kteří chtějí pracovat, studovat nebo po celý život pracovali. Jenže právě tito členové mají v ČSSD pramalou šanci uspět.

Proto budu rád, když každý z občanů, který se rozhodne v podzimních volbách dát některé z politických stran svůj hlas, pečlivě zváží, jaká motivace vedoucí kandidáty v politice vlastně popohání. Zdali se jedná o získání moci a peněz, či zda jde o cestu k rozvoji a zlepšení života pro nás všechny. A nezlobte se na mě, ČSSD takovouto naději příliš neskýtá. V rámci této strany totiž stačí spočítat, kolik který z kandidátů v jednotlivých krajích má kamarádů, a ti se pak zajisté pomocí moderní techniky a svého vlivu postarají o jeho čelní postavení na kandidátce.

Autor: 
Ivo POJEZNÝ