I. Pojezný: Mráz, deště a kroupy likvidují letošní úrodu

10. 7. 2017

Letošní úroda nebude pro zemědělce příliš dobrá. Počasím způsobené škody jsou horentní. Předběžné odhady škod, které způsobilo poslední krupobití zemědělcům, jsou více než půl miliardy korun. Škody zaznamenali i sadaři. Odnesly to především jablka, švestky a hrušky. A když k tomu přidáme jarní mrazíky, lehce si každý spočítá, že s úrodou, ať už ovoce, zeleniny či obilovin, to nebude dobré. V loňském roce bylo poškození zemědělských plodin také značně velké. Co nás ještě čeká v tomto proměnlivém roce, uvidíme.

Nejen počasí, ale i další okolnosti, působí zemědělcům potíže. Ať už lidská neopatrnost či nechtěná jiskra od kombajnu v posledních dnech způsobily na vyschlých polích velké požáry. Takže se dá předpokládat, že ceny některých potravin, zeleniny a ovoce půjdou nahoru, což jistě nepřinese radost nikomu z nás. Je otázkou, jak se k tomuto působení počasí postaví ministerstvo zemědělství a zdali bude alespoň částečně kompenzovat vzniklé ztráty.

Na pultech obchodů bychom měli podporovat naše domácí produkty, protože jen tak pomůžeme alespoň trochu zmírnit škody, které způsobila příroda. Navíc převažující dovozy v regálech supermarketů mnohdy nesplňují požadovanou kvalitu, jež je deklarována v naší republice a na kterou jsme byli po léta zvyklí. To, že řetězce zvýhodňují zahraniční dodavatele především ze zemí, odkud samy pocházejí, je opravdu nefér vůči naší republice, ve které podnikají, i občanům, kteří jsou pak nuceni tento sortiment nakupovat.

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec Parlamentu ČR za KSČM a vedoucí kandidát pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihomoravském kraji
Zdroj: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec Parlamentu ČR za KSČM a vedoucí kandidát pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihomoravském kraji