I. Pojezný: Víme, jak děti tráví volný čas?

17. 7. 2017

Nejen prázdniny, ale i volný čas v rámci školního roku se dají využít různě. Děti jsou často ochotny podlehnout vlivu party či jednomu silnému jedinci a nápady, které nejsou zrovna dobré, bez uvážení realizovat.

Z různých zdrojů se dovídáme, že trestná činnost je registrována již u dětí od sedmi let. Věková hranice se snižuje velmi rychle. Dětské gangy přepadávají především děti a seniory. Kradou mobily, peníze, ale nepohrdnou ani šperky a počítači. Jsou čím dál více agresivnější a v mnoha případech dochází i ke zranění obětí. Kam až ve své touze získat věci tímto způsobem dojdou, si netroufá nikdo odhadnout. Jsou různé důvody, které k tomu vedou – nevyplněný volný čas, touha napodobit partu a ukázat sílu či získat věci, které samy nemají, či je obratem mohou zpeněžit. Zvláště dětem, které takovouto agresi poznají, v tom lepším případě, trvá dlouho, nežli se odváží bez doprovodu dospělých vkročit na ulici. V mnoha případech nepomáhají ani rady psychologů a dítě napadené vlastními vrstevníky nechce z domu. To samé se děje se seniory. Pokud děti přepadnou člověka, kterému je kolem osmdesáti let, mohou mu způsobit zranění působící mu hendikep po zbytek života. V poslední době jsou tyto problémy většinou ve větších městech. Jedním z nich, jak se objevilo ve veřejném prostoru, je Most.

Proto se přimlouvám, abychom se dívali kolem sebe a spolu s příslušnými orgány se snažili pomoci nebo upozornit na dění, jež by v naší společnosti nemělo mít žádné místo.

Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR za KSČM a vedoucí kandidát pro volby do PSP ČR v Jihomoravském kraji
Zdroj: