E. Pernica: Doprava nebo apokalypsa

17. 8. 2017

Naše republika je velmi členitá. Protínají ji dálnice i malé okresní silnice. Jak se na kvalitu oprav a jejich rychlost u dálnice D1 dívají občané, netřeba příliš zdůrazňovat. Časté nehody, v mnoha případech i smrtelné, jsou pro nás všechny děsivým poznáním, kam až dospěla profesionalita různých ministrů dopravy. V nedávné době jsem zaznamenal návrh jednoho z občanů, že by posadil ministra Ťoka do auta a nechal ho týden jezdit po D1 směr Praha-Brno a zpět.

Zvláštní způsob oprav našich komunikací, kdy je s hrůzou zjištěno, že na podzim přebývají peníze a musí se vyčerpat, způsobuje opravy silnic v době, kdy nás již zasáhnou mrazíky. O tom, jaká je pak kvalita těchto rádoby opravených cest na jaře, všichni víme. Často v nich totiž zůstanou obrovské díry a nám řidičům tak vzniká past, které se někdy nelze vyhnout. Pojišťovny diskutují, zřizovatelé také a škodu si může uhradit opět pouze majitel auta. Také prezentace na různých zahraničních televizích hořících kamionů a osobních aut, mrtvých na D1, nepřispívá k dobrému image naší republiky.

Vybudování dálnic číslo 43 Brno – Svitavy a číslo 52 Brno – Mikulov – hranice s Rakouskem je životně nutné. A to nejen pro Jihomoraváky, ale i pro všechny občany naší republiky a zahraniční hosty. Je třeba počítat se zvýšenou kamionovou dopravou a riziky, která přináší. Dodržování bezpečnosti na silnicích je dnes prakticky jedinou možností, jak zabránit ohrožení lidských životů. Dalším segmentem v rámci dopravy je tzv. veřejná doprava, kdy například prosazení dopravy zdarma pro žáky mladší 15 let do škol a důchodce nad 65 let by bylo jak pro rodiny s dětmi, tak seniory značnou pomocí.

Budeme také podporovat zlepšení a rozšíření integrované veřejné dopravy. Kamiony netrápí jen dálnice, ale i města a obce. Jedno z řešení je posílení kontejnerové dopravy či kombinované dopravy silniční a kontejnerové.

Tento problém se zatím žádnému ministru dopravy nepodařilo vyřešit. Je třeba brát také v potaz životní prostředí, kterému nárůst automobilové dopravy rozhodně neprospívá. A proto se KSČM i já osobně zasadíme o nápravu této, pro naše občany nepříznivé, situace.

Autor: 
Emil Pernica, kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihomoravském kraji
Zdroj: 
Emil Pernica, kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihomoravském kraji