Řeka Morava nás nerozděluje, ale spojuje! Z 28. setkání Čechů a Slováků na Pomezí - Tvrdonice.

26. 8. 2018

TVRDONICE - Ani deštivé počasí po týdnech vedra nenarušilo v sobotu tradiční 28. setkání tisícovky českých a slovenských občanů na Pomezí v přírodním amfiteátru ve Tvrdonicích na Břeclavsku. Tentokrát se věnovalo důsledkům 73. výročí osvobození Československa Rudou armádou a 74 let, které uplynuly od zahájení protifašistického Slovenského národního povstání. Setkání předcházely pietní akty delegací s položením květin u partyzánských památníků Marušky Kudeříkové v moravských Vnorovech a Mirka Nešpora ve slovenském Holíči.

První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek  v úvodním projevu připomněl česko-slovenskou vzájemnost v době fašistické poroby, kdy Češi, Moravané a Slezané spěchali při SNP na pomoc sým slovenským bratřím, aby bylo co nejdříve osvobozeno celé Československo a naše vlast mohla opět fungovat jako před 2. světovou válkou. Poukázal na úskalí vzájemnosti, kdy se už dvakrát podařilo tzv. demokratům rozdělit Čechy a Slováky: V r. 1938 prodali francouzští a britští demokraté Československo ve svém vlastním zájmu Adolfu Hitlerovi. Je to stále velká černá skvrna na jejich historii. Druhé dělení Československa zorganizovali na přelonu let 1992 a 1993. Česi a Slováci přitom ukázali, že k sobě historicky patří - byli jsme jediná federální země, ve které nenastaly při rozdělování válečné konflikty a pohraniční spory. Máme k sobě stále hezký vztah. Aplaus lidí v amfiteátru vyvolalo Šimůnkovo zamyšlení: "Kdož ví, jestli zase jednou vytouženě Československo opět nebude?" K letošnímu roku voleb a tzv. osmiček poznamenal, že "25 let od samostatnosti ČR a SR někdo slaví jako velký úspěch, zato my se za toto datum stydíme!"

Pokračoval, že rok 1948 zahájilo období 42 let budování socializmu. Zpočátku to byla tvrdá dřina plná odříkání, avšak přinesla v 70. a 80. letech štěstí pro mladé lidi v užívání masové bytové výstavby, špičkového téměř bezplatného zdravotnictví, školství a další výhody. Připomínáme si také 40 let od let od prvního československého kosmonauta do vesmíru, hned po SSSR a USA, což bylo obrovské uznání Československa jako významné průmyslové velmoci ve východních státech. 

Občané prožili uplynulé dny masové připomínání roku 1968 českou vládní garniturou a televizí. "Jsem zvědav, jestli se za pár dnů stejně razantně budou věnovat událostem v Československu na podzim 1938, jaké povedou k tomu debaty a jaké udělají závěry! K výročím je nutné si zvláště s mladými stále povídat," řekl Šimůnek. V pozvánce občanů letos v říjnu k volbám do zastupitelstev na radnicích i do části Senátu PČR a v květnu 2019 do Evropského parlamentu zdůraznil, že "kandidáti KSČM vás nikdy nezradili, nepodrazili a nikdy se tak ani nestane!"

Místopředseda Komunistické strany Slovenska Sulejman Jalal si v projevu ve Tvrdonicích zavzpomínal, jak před měsícem v Sýrii hovořil s patriarchou celého Východu, který uvedl, že je potřeba podpořit křesťany na Blízkém východě jako svědectví, že tam chodil Ježíš Kristus po zemi. "Připomenul jsem patriarchovi naše setkávání Čechů a Slováků na Pomezí, které je svědectví, že tu bylo Československo a socializmus. Tento moment je potřeba každoročně oslavovat," a pokračoval: "Jsou nadčasové hodnoty ve kterých bězná politika nemá co dělat. Patří mezi ně mír, vítězství nad fašismem ve 2. světové válce a předtím i SNP. Jsme svědky špatných časů - útoků na tyto svaté hodnoty, které musíme znovu obhajovat! Nejsme antievropané, ale zatímco v 50. letech bylo naše heslo: Již nikdy Mnichov!, pak dnes musíme říci: Nikdy despotické Německo!"

K masovému přesvědčování občanů, že vstup Varšavské smlouvy do Československa byla okupace, Sulejman řekl, že to byla chybná intervence, která poškodila celé komunistické hnutí ve světě. Byla to obrovská chyba! K naplnění termínu "okupace" nebyly splněny podmínky.  Okupační síla má destabilizovat ekonomiku asílu obsazené země, což se nestalo. Tzv. okupanti měli z intervence minimální výhody a naopak utrpěli obrovské politické a diplomatické škody. Socializmus měl mít v sobě sílu zabránit  zásahu tehdejších partnerů! Existuje tzv. sovětská pravda. Kdo postrádá tuto hodnotu, ztratí. Ukrajina to už vzdala a ztratila dosud sedm milionů lidí a 12 procent území. Takový "luxus" si SR a ČR nemohou dovolit. "Proto odmítáme všechny útoky na náš vztah k Ruské federaci. Neděláme to z nenávisti k USA či EU nebo z lásky k Rusku. Děláme to kvůli míru, soužití a udržení těchto nadčasových hodnot. Jsme svědectví a ve volbách ukážeme, že toto svědectví žije. Vládnoucí menšina dává najevo, že sama vládnout již nedokáže. Jsme v bodu obratu, vzniku něčeho nového," uzavřel místopředseda KSS.

Sérii zdravic na pódiu ve Tvrdonicích uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něj k okamžiku zlomu se chystají i kandidáti do Evropského parlamentu. Třeba do EP míří Dagmar Švendová z Břeclavi. Nebo do Senátu Parlamentu ČR rovněž za Břeclavsko kandiduje starosta TvrdonicZdeněk Tesařík či za Brno Oldřich Duchoň. Kováčik připomenul, že před pár dny se stály minuty ticha za padlé tři české vojáky v Afghánistánu. Zdůraznil, že stejně tak minuty ticha by se měly stát za oběti vrahů bratrů Mašínů v r. 1952 a jim podobných, za statisíce obětí mnichovské zrady, za zabité a vyhnané fašisty z českého pohraničí, za oběti okupace Československa hitlerovským Německem. "Přál bych si, aby se stejnou vehemencí, s jakou média zaplavovala veřejný prostor informacemi o tzv. vpádu sovětských vojsk, se stejnou vehemencí se za pár dnů média věnovala historickému okamžiku, kdy lord Chamberlain po příjezdu z Mnichovské konference mával listem papíru se slovy: Vrátil jsem vám mír! Historie se dnes zvláště mladým lidem vykládá účelově upravená, od skutečnosti zájmově posunutá, což je špatně! Připomínat si dějinné okamžiky je nutné, abychom si je nemuseli prožít znovu," uzavřel Kováčik.

Přitomné pozdravili též předseda Komise mládeže Jihomoravského KV KSČM Aleš Hubert, který osvětlil jak dnes vidí KSČM patnácti či osmnáctiletí lidé a proč pro ně tato strana není atraktivní. Přítomní byli též mj. místopředsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná, poslanci Ivo Pojezný, Miroslav Grebeníček nebo Marta Semelová, která pak moderovala kulturní pořad setkání na Pomezí. Též vyhrávání dechové hudby Hovoranka z Bořetic, zpěvu a hudbě umělecké dvojice Karel Gott Morava revival a dalším vystupujícím naslouchali mj. předsedové krajských a okresních organizací KSČM a KSS ze sousedících krajů, delegace komunistů, Vlasteneckého sdružení antifašistů i Levicových klubů žen z Prostějovska a z Brna. 

 

 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)
Zdroj: 
Foto - Václav Žalud