Jih Moravy - domov pro všechny generace

16. 9. 2018

HODONÍN - V bitvě o volební posty v Zastupitelstvu města Hodonín pro nadcházející čtyři roky vede komunistické kandidáty předsedkyně hodonínského OV KSČM Lenka Ingrová. Na tiskové konferenci v Brně uvedla: 

"V našem městě se hromadí problémy, které se dlouhodobě neřeší! Výsledkem je 170. místo našeho města v kvalitě žití v pořadníku 206 měst s rozšířenou působností. V neutěšeném stavu jsou naše ulice, opravy trvají dlouho. Ve městě ani na sídlištích není kde zaparkovat. Chceme, aby se našim občanům žilo lépe. Co pro to  můžeme udělat? Uskutečněním volebního programu KSČM chceme vytvořit občanům dostupné bydlení vyčleněním prostředků na to z rozpočtu města. Životní prostředí máme jen jedno, musíme ho chránit, ne pouze tříděním odpadu," vypočetla Ingrová a pokračovala: "Budeme pokračovat v revitalizaci sídlišť (Rudolfa Filipa, Jihovýchod, Bažantnice). Větší pozornost než dosud si jistě zaslouží i parky a parčíky (Mírové námětí, Sadová, Na cigánce u Vodovodů a kanalizací).  Také, kdo si hraje - nezlobí. To platí nejen u dětí. Proto prosazujeme sportovní a zájmové činnosti pro všechny generace. Vedle požadavku na bezplatný internet a bezplatnou městskou hromadnou dopravu budeme podporovat sportovní a zájmové činnosti."

Zastupitel Vyškova a vedoucí kandidát komunistické kandidátky na vyškovskou radnici Radoslav Kotík je nyní lídr za KSČM už druhé volební období. V nadcházejících čtyřech letech se soustředí na efektivnější vynakládání financí na rozvoj města a získáním dalších zdrojů. V této nevelké metropoli území tzv. Malé Hané se zadrhává dopravní provoz i parkování. Komunisté v samosprávě požadují zachovat současný bytový fond města, udělat a nabídnout startovací byty pro mladé. Podle nich za tři desetiletí neudělalo vedení města Vyškov pro bydlení občanů vůbec nic. Tedy kromě bytů pro vojáky, protože Vyškov je vojenské město. "Ve vyškově vyrostly průmyslové zóny a začalo se zdárně podnikat, což je příznivé i pro zaměstnanost. Avšak lidé zdaleka shánějí ve Vyškově bydlení. Marně, nebo nabízené je moc drahé," podtrhl Kotík. 

K hospodaření s vláhou v letošním suchém roce a k zadržování vody v krajině přijel debatovat s našinci o víkendu mimistr zemědělství ČR Toman, jednal tam o obnově rybníků v krajině a způsobech zadržování vláhy. "Jen ve Vyškově je na dva tisíce rybářů," pokračoval Kotík a rozvedl: "Mnozí z nich nemají na provozování tohoto sportu čas, jiní nemají kam chodit chytat ryby. Vody podzemní i povrchové je málo jako šafránu a v krajině jí dál ubývá. Vyškovsko letos trápí kruté sucho."
K dalším problémům podotkl R. Kotík, že je nezbytné řešit krizové dopravní úseky. Komunisté k nim předložili své návrhy nápravy. Pouhé sliby radnice situaci nezmění. Rovněž desítky let bez řádných oprav a údržby uvedly vyškovský zámek do hrozného technického stavu.  Radnice by jej nejraději prodala a zbavilo se tak zodpovědnosti za péči řádného hospodáře o tento městský majetek. Nejraději by prodala vše. Už se tak stalo v případě převodu městských bytů nájemníkům a prodeje mateřských škol podnikatelům. Školky zoufale chybí. Málo efktivně radní uvolňují prostředky na obnovu starých historických budov ZŠ. 

Podle Kotíka chybí ve Vyškově i kontrola dotací pro sportování. Kultura v tomto městě v porovnání s minulostí bezmála vymřela. Posádkový dům kultury se rozpadá. Třikrát byl nabízen na prodej a nikdo ho nechce. Lidé ve Vyškově nemají kde se kulturně vyžít. Není kde pořádat plesy, výstavy. Vše se odbývá na vyškovském náměstí, když Besední dům je malý, sotva pro stovku lidí. 

Jihomoravský krajský i znojemský městský zastupitel Petr Krátký je lídr kandidátky KSČM i ve volbách na radnici tohoto druhého největšího jihomoravského města s 35 000 obyvateli. Za šest volebních období, kdy působil Krátký v samosprávě Znojma, byla KSČM třikrát v postech vedení města, např. radního či místostarosty. Komunité se tam podíleli na přípravě řady projektů, které postupně uskutečňují ve prospěch všech občanů. Jde především o výstavbu krytého bazénu u plovárny Louka, opravovat se bude pětadvacetimetrový bazén z r. 1964. Napravit se musí skutečnost, že Znojmo nemá potřebám odpovídající společenský sál. Zpět od České spořitelny koupí Znojmo historickou budovu tzv. Německého domu "Domeček" k jeho revitalizaci na nové kulturní centrum. Do r. 1990 v něm bylo úspěšné společenské centrum s restaurací. Jeho obnova potrvá dva roky za peníze daňových poplatníků.

Zastupitel Krátký připomenul, že přes svízele a soudní spory se zelenými ekology konečně vrcholí stavba silničního obchvatu Znojma ve směru Jihlava - hraniční přechod Hatě. Z blokády zelených aktivistů se podařilo soudně vymanit i Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, proto se mohla rozběhnout rovněž stavba modernizovaného silničního spojení ze Znojma na Pohořelice a dál na Brno. Zatím se dokončuje místo lechovických zatáček - místa častých i tragických dopravních nehod nový přímý úsek silnice u Lechovic. Mimo to komunisté ve znojemské samosprávě prosazují rozšiřování pečovatelské služby o starší spoluobčany a vůbec zařízení pro důchodce.

(vž)

Autor: 
Václav Žalud