F. Zachariaš: Řešme skutečné problémy

30. 8. 2016

Krajské a senátní volby se blíží mílovými kroky. Dovídáme se různé kauzy více, či méně pravdivé a tato „infekce“ volebního boje často zastiňuje skutečné problémy. Začíná školní rok a v Brně s tím i problém, co způsobí neustále se šířící žloutenka, jestliže děti přijdou do kolektivu spolužáků.

V Jihomoravském kraji se v tomto roce již infikovaly téměř dvě stovky občanů. Informace zatím říkají, že se jedná o lidi ve věku 20 – 44 let. Jenže začátkem školy může dojít k tomu, že se žloutenkou mohou nakazit děti, vzhledem k tomu, že právě ony jsou k této infekci nejnáchylnější. Vedení škol slibuje, že hygieně bude věnovat maximální pozornost, ale i toto je otázkou finančních prostředků. Léčení dítěte i dospělého člověka trvá několik měsíců. Pokud jde rekonvalescence dobře, návrat k normálnímu životu je po několika měsících. Existuje vakcína proti žloutence typu A a patří prý k těm nejúčinnějším očkováním vůbec. Recenze hovoří o tom, že ochrání člověka téměř na 100 %. Očkovaných v současné době však není mnoho. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula říká, že plošně jej zavést nelze, neboť by prý bylo minimálně velmi nákladné. Přesto mám za to, že by bylo dobré o něm uvažovat alespoň v případě ohrožených skupin obyvatel či dětí nebo v případě, že se žloutenka šíří tak závratným tempem jako v Brně.

Politické šarvátky, ataky a osočování by měly jít v tomto případě stranou a všichni zainteresovaní by měli spojit v rámci kraje a města své síly a snažit se pomoci co nejvíce zamezit této šířící se epidemii. Ohnisko nákazy není přesně určeno, ale ohrožení dětí i dospělých je v této době velmi vysoké, a tak se všichni snažme dodržovat hygienu a vyhýbat se místům, kde je předpoklad šíření této nákazy, což je samozřejmě velmi problematické. Finanční investice do dezinfekčních prostředků by měla být samozřejmostí, a to prakticky v neomezeném množství, neboť jen tak můžeme alespoň částečně zabránit jejímu šíření.

Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov a kandidát pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje

Autor: 
Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov a kandidát pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM