I. Pojezný: Předvolební sliby a realita

30. 8. 2016

Končící léto letos nebylo až tak horké svým počasím, ale spíše politickými šarvátky a kauzami, které na člověka dělají dojem, jako by si je někteří nechávali až na předvolební čas. Už asi jen měsíc totiž zbývá do říjnových krajských voleb. Krajská zastupitelstva jsou velmi důležitým článkem, který doplňuje centrální a komunální úroveň politiky, přesto však volební účast řadí tyto volby mezi tzv. druhořadé. Ostatně tak je donedávna vnímaly i některé politické strany. Přitom krajská vláda, podobně jako ta centrální či obecní, ovlivňuje zásadním způsobem životy nás všech, a tak věřím, že občané si pečlivě pročtou volební programy a dojdou k volbám.

Důležité je ovšem nejen pročítat volební programy politických subjektů, ale také tyto „sliby“ konfrontovat s realitou. U mnohých totiž zjistíme, že volební program má pro ně ceny asi jako kus zmačkaného papíru na jedno použití, kterým pouze nalákali voliče. Nedávno jsem psal asi o nejmarkantnějším názorovém kotrmelci dvou hlavních vládních stran – ČSSD a ANO 2011 – v otázce tzv. církevních restitucí. Ale to samozřejmě není jediný úskok. Hlavně ANO 2011 se pasovalo před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013 do role nezkorumpovatelného policisty, který jde vymýtit korupci. Realita? Zákon o majetkových přiznáních tak, jak ho schválila vláda, je jen velmi slabou náplastí na tyto sliby. Kdyby vládní strany chtěly skutečně bojovat s korupcí, musely by totiž podpořit zákon o původu příjmů a majetku z dílny KSČM, který by platil plošně na všechny a byl by tak nejen účinnější, ale i spravedlivější.

Ostatně ani poslední roztržka mezi vládními stranami v otázce věku odchodu do důchodu nevrhá na vládu dobré světlo. Zvláště se podivuji nad přístupem ANO 2011 k tomuto tématu, které bylo přímo obsaženo v jeho volebním programu a následně i v koaličních dokumentech. Česká republika je ve srovnání s evropskými zeměmi unikátem. Dle současného systému totiž není nijak určen strop věku odchodu do důchodu, a tak by se nám mohlo stát, že za volantem autobusu potkáme 80 letého řidiče (nebo řidičku), operovat nás bude starý chirurg a povinnou výbavou pro zaměstnance u výrobních linek bude kapačka. Samozřejmě vše je myšleno v nadsázce, pokud ale nebude zastropován věk odchodu do důchodu, skutečně se může jednou tato nadsázka stát realitou. Podle mého soudu by přitom lidé, kteří celý život pracovali, měli mít nárok na důstojný podzim života.

Věřím, že občané vezmou v potaz, jak si který kandidát a politický subjekt plní své sliby. Je také důležité, aby tyto sliby byly vůbec splnitelné. Jsem rád, že KSČM neslibuje to, co není reálné. Naše programy vychází z hluboké znalosti problémů v krajích a na jejich sestavování se v mnoha ohledech podíleli sami občané. Pro jejich lepší život v krajích jsou ostatně také sestaveny a kandidáti KSČM jsou připraveni je prosazovat.

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec a vedoucí kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM