Snažíme se nastartovat jihomoravské hospodářství

19. 5. 2020

Ve snaze nastartovat a uvést do obrátek jihomoravské hospodářství z útlumu v době koronavirové pandemie jednalo Zastupitelstvo Jihomoravského kraje. Tentokrát na magistrátní radnici v Brně, aby mohlo dodržet hygienické předpisy - např. dvoumetrové rozestupy mezi sebou- vyžadované při virové epidemii.

Předseda jihomoravského krajského klubu zastupitelů za KSČM Stanislav Navrkal redakci jednání okomentoval takto: Komunisté podpořili navýšení dotace pro malé venkovské prodejny o 1,1 milionu Kč, aby přežily ekonomicky těžké období a jejich majitelé je nezavřeli nadobro. To přesto, že červnové jednání jihomoravské samosprávy má najít v letošním rozpočtu vše, co není akutní a neuskuteční se nebo může počkat, protože koronavirová pandemie škrtla v krajském rozpočtu skoro jednu miliardu korun. Ta nyní v plánovaných výdajích chybí. Výnosy kraje z rozpočtového určení daní se letos na jaře  ztenčily.

Sociální služby a zdravotnictví se uplynulé dva měsíce věnovaly přednostně vyhledávání a léčení lidí s koronavirem, zatímco plánované zdravotnické práce, např. neakutní operace a zdravotní služby pro potřebné byly zatím odloženy. Za menší plánované výkony proplatily zdravotní pojišťovny zdravotnickým zařízením méně peněz. Mnohé nemocnice spadly do dluhů s nedostatkem hotových peněz ke splácení závazků. Komunističtí zastupitelé proto podpořili dofinancování čtyř nemocnic Jihomoravského kraje 26 miliony Kč z rozpočtu hejtmanství, aby měly zejména na mzdy zaměstnanců. Nemocnice Kyjov dostala pět milionů korun, Ivančice osm milionů, Břeclav pět milionů a Nemocnice Vyškov osm milionů Kč. Také další nemocnice v Jihomoravském kraji avizují propady tržeb v desítkách až stovkách milionů Kč. Zastupitelé se proto obrátili na resort zdravotnictví s dotazem, jak chce tento problém řešit.

Masivní výpadek služeb a tím i tržeb je v jihomoravské veřejné dopravě, které dva měsíce nejezdila v plánovaném režimu. Ukazuje se též, že nelze zastavit plánované investice v dopravě, na které proudí dotace z  EU a resortu dopravy ČR. Kraj musí dokrývat ze svého dotaci čtyř miliard korun, aby opravy silnic 2. a 3. třídy v majetku hejtmanství byly zdárně dokončeny. Také Integrovaný dopavní systém Jihomoravského kraje hledá způsoby náhrady ztrát z úbytku výkonů ve dvou měsících omezeného provozu.

"Souhlasíme s debatou a hledáním východisek ve vedení kraje a v politických klubech zastupitelů k návrhu klubu ČSSD. Společně žádáme Vládu ČR a ministerstva, aby nám pomohla obnovit  výpadek života v době virové pandemie a dění v obcích. Jde potřeba přehodnotit dotační tituly a mnoho sportovních a dotačních akcí, které se navzdory plánům v 1. letošním pololetí nekonaly, jiné byly přesunuty a uskuteční se až ve druhém pololetí. K tomu potřebujeme takové dotační tituly, které podpoří aktivitu občanů v domácím cestovním ruchu, gastronomii, muzejnictví. Ukazuje se, že státní hranice  k letním výjezdům do ciziny nebudou zatím otevřeny tak, jak by si lidé přáli. Více proto budou využívat nabídku cestovního ruchu v ČR, zde na jihu Moravy třeba vinařskou turistiku," uvedl Stanislav Navrkal.

Upozornil, že komunisté v zastupitelstvu podpořili petici Svazu měst a obcí ČR s názvem: Starostové proti pětadvacítce. "Ministerstvo financí ČR má představu, že osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) mají vyplácet kompenzační náhradu za jejich pracovní výpadek v době nouzového stavu pandemie koronaviru 25 000 Kč měsíčně ze své kasy kraje a obce. V podmínkách Jihomoravského kraje by to bylo přes 350 milionů korun. Kdo je má živnostníkům vyplatit - ministerstvo financí nebo radnice? Komunisté podpořili petici, která říká, že resort by neměl přesunovat tento úkol k vyřešení na bedra měst a obcí, aby kompenzaci vyplatily ze svých rozpočtů," zdůraznil předseda klubu jihomoravských krajských zastupitelů za KČM Navrkal.