Brno bude schvalovat úsporný rozpočet

20. 11. 2020

Úsporný rozpočet jihomoravské metropole na rok 2021 předložili městští radní brněnským zastupitelům k jeho prosincovému schvalování.

Ve srovnání s letoškem příští rozpočet Brna počítá se zdroji i výdaji pokrácenými o 7,6 procenta (o 1,4 miliardy na 16,5 miliardy korun). U kapitálových výdajů, tedy investic do budoucna, radní sice počítají s jejich masivním navýšením o 1,1 miliardy Kč na 1,7 miliardy korun, avšak v dlouhé řadě uplynulých let svoje kapitálová předsevzetí představitelé města nikdy zcela nenaplnili.

„Návrh rozpočtu reaguje na současnou ekonomickou situaci, která je zásadně ovlivněna pandemií nemoci covid-19. Budoucí vývoj klíčových příjmů města Brna, daňových výnosů, je tak zatížen značnou nejistotou. V návrhu rozpočtu je zahrnut i negativní dopad očekávané změny daňové legislativy ve výši jedné miliardy Kč, a to z důvodu zrušení superhrubé mzdy od 1. ledna 2021,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Navržené daňové výnosy roku 2021 v objemu devět miliard Kč mají být příští rok menší o 2,2 miliardy Kč, tj. téměř o 20 procent. „Navrhujeme pokrýt tento pokles prodejem majetku, např. stavebních pozemků za 850 milionů Kč, a prodejem akcií Technologického parku Brno. U něj odhadujeme cenu na 1,2 miliardy Kč. Více nám však řekne aktualizace posudku ceny Technologického parku, kterou si necháváme zpracovat. Úsporami běžných výdajů získáme 300 milionů Kč a snížením transferů 29 městským částem 83 milionů Kč. Zapojením cizích zdrojů z úvěru, a to na financování investičních akcí, navýšíme rozpočet o 1,4 miliardy Kč,“ přiblížila Andrea Pazderová, předsedkyně Finančního výboru Zastupitelstva města Brna.

V návrhu rozpočtu zůstává zachován vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích (31,2 %). K nejvýznamnějším akcím patří: V odvětví dopravy přeložení tramvajového tělesa do ulice Plotní, dále prodloužení tramvajové trati z Osové ulice k Univerzitnímu kampusu MU v Bohunicích, stavět se musí Velký městský dopravní okruh v úseku ulice Žabovřeské I a připravovat stavbu VMO z Tomkova náměstí po Rokytovu ulici. V odvětví sportu a tělovýchovy jde v městském rozpočtu o přípravu projektu Multifunkčního sportovního a kulturního centra  na výstavišti, Atletické haly v areálu kampusu Bohunice. Také o stavbu 25metrového bazén v Plaveckém stadionu za Lužánkami a o revitalizaci Sportovního areálu Anthropos a Wellness na Kraví hoře. V odvětví kultury je zásadní stavba Janáčkova kulturního centra.

Pokračuje významná Dostavba kanalizace v Brně II. (za 767 milionů Kč). Na rekonstrukci vodohospodářské infrastruktury je vyčleněno 570 milionů Kč. Z Fondu bytové výstavby se má příští rok vydat z městského rozpočtu na vybudování nebo rekonstrukci bytových domů a domů s pečovatelskou službou 464,5 milionu Kč.

Návrh rozpočtu města Brna je zveřejněn na úřední desce a internetových stránkách města www.brno.cz od 20. 11. do 8. 12. 2020. S ohledem na současná epidemiologická opatření se letos neuskuteční veřejná prezentace návrhu rozpočtu. Připomínky k jeho návrhu mohou občané uplatnit písemně (doručením na Odbor rozpočtu a financování MMB do 4. 12. 2020), nebo ústně na zasedání Zastupitelstva města Brna, které se uskuteční 8. 12. 2020.

Kritické stanovisko komunistů k plánu městského rozpočtu čtyřistatisícové jihomoravské metropole v r. 2021 vyslovil předseda MěV KSČM v Brně Martin Říha: "I když jsem podrobný návrh rozpočtu ještě neviděl, domnívám se, že pokles příjmů bude daleko větší. Nelíbí se nám, jak se město zbavuje majetku. Již se ukázalo, a jistě to další vývoj potvrdí, jak marná byla investice do Technologického parku Brno (do prý strategického centra světových špičkových technologií). A jistě se ukáže o co v tomto případě šlo! Jen o pozemky developerům! Ale zpět k rozpočtu. Jako vždy se i v roce 2021 v Brně plánují vysoké kapitálové výdaje. A  jak z minulosti víme, nikdy nebyly podle plánu naplněny! Současné koalici se snad podaří lépe zúřadovat a zamýšlené investice do budoucnosti skutečně beze zbytku splnit. Zadlužování města také není dobrý způsob hospodaření, což strany, které vedou město Brno, samy kritizují i při schvalování rozpočtu ČR na rok 2021 v Poslanecké sněmovně! Čas ukáže co s městskou kasou bude a zda po vládě současných radních nebude muset přijít někdo, kdo dá finance města zase do pořádku!"
 

 

Autor: 
(vž)