Ing. Bohumil Smutný: Zdravotnictví a sociální služby, priority pro Jihomoravský kraj

3. 10. 2016

Zdravotnictví je absolutní prioritou. Jednoznačně odmítáme privatizaci zdravotnických zařízení v majetku kraji. Nedopustíme tunelování ve prospěch soukromých zájmů. Bez diskuze je také udržení stávající sítě zdravotnických zařízení, zachování funkční lékařské služby první pomoci.

Problémem je, s jakým nedostatkem personálu, počtem přesčasových hodin a podmínkami se musí běžní ošetřující lékaři i sestry vyrovnat. Nedopusťme, aby v důsledku toho byla uzavírána celá oddělení, která jsou potřebná pro zajištění péče pro občany z širokého okolí. Jako táta dvou malých dětí za zvláště důležité považuji řešit absenci dětských oddělení ve velkých spádových oblastech (např. v Ivančicích) a nutnost dojíždění až do centra Brna. Kraj by měl investovat do výstavby nových domovů pro seniory, rozšiřovat kapacity již stávajících zařízení.

V oblasti sociálních služeb je nutné podpořit jejich poskytovatele, aby byla zvýšena nabídka služeb např. osobní asistence, sociální rehabilitace, činnosti poraden, chráněného bydlení a též zohledňovat neustálý nárůst nákladů na tyto služby. Podpoříme všechny projekty a služby, které usnadní život seniorům a hendikepovaným (např. senior taxi, bus, aj.).

Mladým rodinám s dětmi by v našem kraji jistě prospěla koncepce rozvoje dostupného bydlení a startovacích bytů. Zasadím se o to, aby Jihomoravský kraj byl místem pro důstojný a spokojený život mladých, rodin s dětmi, seniorů i hendikepovaných.

Ing. Bohumil Smutný, BA
kandidát KSČM do Zastupitelstva Jihomoravského kraje