Dům důchodců s vlastní elektrárnou, vyjádření KSČM

17. 1. 2021

Domov pro seniory v brněnské Holásecké ulici namontuje na svoji rovnou střechu jímače sluneční energie s její přeměnou na elekrický proud. 

Solární panely budou napájet proudem domov důchodců, přebytky mohou dodávat k prodeji do energetické sítě. Díky tomu se ročně sníží provozní náklady této sociální organizace téměř o 250 000 korun,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Projekt má stát přes 2,6 milionu korun. Většina částky má být dotace, o které rozhodne ve středu jednání brněnské samosprávy. "Investice pomůže snížit znečistění ovzduší emisí CO₂. Strategií Brna je využít maximum střech objektů, které jsou v majetku města, pro instalaci fotovoltaických elektráren,“ dodal první náměstek primátorky Petr Hladík.

Předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha doplnil: "Všechny objekty v majetku města by měly mít solární panely a napájet proudem tyto nemovitosti. Na tuto skutečnost jsme upozorňovali představitele a samosprávu Brna ještě za našeho působení KSČM v zastupitelstvu při projednávání energetické koncepce města!"
 

Autor: 
(vž)