Podnikatelská církev jako nejbohatější neziskovka

22. 2. 2021

Obchodní centrum uprostřed Brna s názvem Velký Špalíček koupilo od společnosti Generali Immobilien Biskupství brněnské. Tento investor chce s boží prozřetelností obchodní centrum údajně provozovat a rozvíjet k blahu spokojených návštěvníků jako místo nákupu i setkávání.

Brněnské římskokatolické biskupství bude za účasti odborníků způsoby rozvoje několik měsíců zkoumat a vyhodnocovat. Za nových majitelů dosud sjednané podmínky a původní nájemní smlouvy s provozovateli obchodů a služeb v tomto nákupním středisku zatím platí. 

Biskupství brněnské pořizuje menší nemovitosti, lesy a zemědělskou půdu.  Investice olomouckého arcibiskupství směřují především do rozvoje vlastního hospodaření, jehož největší díl tvoří lesnictví a zemědělství. Biskupství dostává od státu peníze z náhrad za nevydaný církevní majetek. Církve utvářejí skupiny ekonomických poradců, ti mají doporučovat, jak nakládat s majetkem, aby o své prostředky nepřicházely a naopak zboží či peníze získané i z restitucí rozhojňovaly.
Předseda Brněnské městské organizace KSČM Martin Říha k tomu poznamenal: "Peníze z církevních restitucí měly jít na provoz církve a na dobročinnou činnost! Nikdy bych nevěřil že církevní představitelé budou získané peníze tímto způsobem investovat! Teď je na řadě stát a měl by zatrhnout veškeré dotace církvím na činnost. Když mají peníze na tyto účely, jistě se bez finančních dotací od státu obejdou a zvládnou vše bez problémů. Jinak se církve staly nejbohatší neziskovou organizací v ČR a pořád tento stát o peníze dojí! Že jim není hanba!"

Do brněnského Velkého Špalíčku chodí lidé za nákupem i do kina skoro dvacet let. Tento nově vybudovaný stavební soubor byl předán veřejnosti do užívání 31. srpna 2001. Předtím, po dobu půl století, to byl nevábný brownfield, neléčený urbanistický vřed uprostřed města, který vznikl na místě bloku vícero rozpadlých domů, většinou vybombardovaných na konci 2. světové války. Na místě dnešní nákupní galerie, restaurací a biografů Velký Špalíček stávaly ve 13. a 14. století měťanské domy.Většina z nich patřila k nadprůměrným obytně-řemeslnickým objektům, které těžily ze své polohy blízko hojně navštěvovaných tržišť a institucí zemské i městské správy. Lokalita patří k nejstarším částem Brna.
 

Autor: 
(vž)