Ivo Pojezný: Stalo se před sto lety ...

16. 3. 2021

Hodoninsko, dříve také pojmenované »Rudé Slovácko«, bylo od poloviny 19. století významným střediskem dělnického hnutí. Po Velké válce se v hodonínských fabrikách, ale i na Kyjovsku, ve ždánickh i jinde, stupňovala nespokojenost členů strany s pravicovým vedením československé sociálně demokratické strany dělnické. Ta vyvrcholila generální stávkou v prosinci 1920.

Po jejím potlačení a odsouzení dělnických vůdců k mnohaletým trestům tvrdého žaláře se dělnické hnuti i na Slovácku dále radikalizovalo. Nezbytným krokem se stalo odloučení od »staré« sociální demokracie, pro dělníky naprosto nefunkční. A tak, právě před sto lety, v neděli 13. března 1921, se ve Storkově hostinci »U zlatého kříže« v Hodoníně konala župní konference XIII. (slovácké) župy československé sociálně demokratické strany dělnické (levice). Delegáti na ní jednomyslně přijali 21 podmínek ke vstupu do In. Internacionály (komunistické) a na návrh poslance Tomáše Koutného bylo schváleno i přejmenování župy na komunistickou.

Tyto a další souvislosti těchto historických událostí si připomněli v minulých dnech komunisté Hodonínska před pomníkem Rudy Filipa a položením květů také k pomníku »Prosincové stávky 1920« v Hodoníně.

Autor: 
Ivo POJEZNÝ, poslanec (KSČM)