Zahrádkáři si podporu zaslouží, vyjádření KSČM

19. 3. 2021

„Senát Parlamentu ČR projednal zdánlivě neproblematický návrh Zákona o podpoře zahrádkářské činnosti (Zahrádkářský zákon) a také Petice pro přijetí Zákona o podpoře zahrádkářské činnosti. Jako zpravodajka obou tisků jsem důkladně studovala celou problematiku a jsem přesvědčena, že zahrádkaření přispívá k zadržování vody v krajině, zmírňování dopadů klimatických změn, podílí se na ochraně přírody, životního prostředí a pestrosti krajiny. Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova bohužel nepřijala usnesení k tomuto návrhu zákona. Připomínky byly např. k obavě z výstavby účelových zařízení – chat, které by sloužily v budoucnu jako rodinné domy. Ale zahrádkářské osady jsou na území měst/obcí a povolování řeší příslušné stavební úřady. Senát po diskusi vzal petici na vědomí a konstatoval, že je důvodná,“ uvedla lidovecká senátorka Jarmíra Vítková z Boskovic na Blanensku. 

Po projednání petice následoval bod Návrh zákona o podpoře zahrádkářské činnosti (zahrádkářský zákon). Na plénu Senátu nastala velká diskuze a zazněla řada argumentů pro i proti přijetí zákona. „Zaznělo mj., že zákon má pouze deklaratorní charakter. Ale v důsledku neukotvení zahrádkaření v legislativě může zahrádkářská činnost působit problematicky. Sporné body, jako zásah do majetkových práv obcí a měst, vykonávání vedlejší hospodářské činnosti na úkor ostatních občanů, případně délka pachtu, byly vypořádány ze strany Ministerstva zemědělství ČR a Českého zahrádkářského svazu. Zákon musíme posuzovat z pohledu různě velkých sídel, měst a obcí. Členy spolku jsou i zahrádkáři, kteří mají svoje pozemky a zahrady. Tito členové rádi využívají vzdělávacích a společenských akcí spolku, podílí se na estetickém vzhledu obcí. V neposlední řadě se zahrádkáři věnují také dětem a mládeži, kterým vyplňují smysluplně volný čas,“ uzavřela senátorka Vítková.

Zahrádkářský zákon Senát schválil s pozměňovacími návrhy jeho Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a vrátil jej zpět do Poslanecké sněmovny. 

Předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha, který dříve vedl i brněnskou městskou organizaci Českého zahrádkářského svazu k tomu řekl: "Návrh Zahrádkářského zákona Senát žel vrátil k novému projednání do Poslanecké sněmovny. Vím, v jakých těžkostech se rodil. Navazuje na předchozí pokusy o jeho přijetí a mrzí mě, že i nadále má velmi těžkou pozici. Nicméně věřím že poslanci stihnou tuto normu přijmout a prezident ČR Miloš Zeman ji podepíše, aby nesdílela osud zákona předchozího. Ten vetoval dřívější prezident Václav Klaus! Zahrádkáři si podporu opravdu zaslouží! Bude to pro ně poděkování za práci na udržování rázu krajiny, na ochraně přírody a hlavně zachování zájmové tradice i samozásobení rodin výpěstky."
 

Autor: 
 (vž)