Připravují vzpomínky na osvobození a 1. máj

22. 4. 2021

Představitelé brněnských vlasteneckých levicových organizací se poradili o přípravě vzpomínkových akcí v Brně k 76. výročí osvobození jižní Moravy v dubnu 1945 od německých fašistických okupantů. Také přípravu Svátku práce, který se pořádá každoročně od roku 1890 jako mezinárodní svátek solidatrity pracujících po popravách předáků stávkujících dělníků v americkém Chicagu.

Pamětní vzpomínka na padlé bojovníky při příležitosti 76. výročí osvobození Brna Rudou armádou a jednotkou 2. královské rumunské armády z fašistického područí (26. 4. 1945) se uskuteční na Čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně v pondělí 26. dubna 2021 ve 14 hodin. Jihomoravská krajská rada Česko-ruské společnosti ve spolupráci s MěV KSČM Brno pozvala na pamětní vzpomínku (v počtu osob s rouškou v samostatných skupinách dle opatření k epidemii covid-19) členy Klubu českého pohraničí, Levicového klubu žen Dobromysl, Vlastneckého sdružení antifašistů, Občanského sdružení "Ochrana památníků osvoboditelů Brna v r. 1945" a další. Účast přislíbil i generální konzul Ruské federace v Brně Alexandr Alexandrovič Kalačev. Ten projevil ochotu pomoci obnově kontaktů mezi levicovými vlasteneckými organizacemi jižní Moravy a družební Voroněžské oblasti.

Zájemci o oslavu 1. máje 2021 v Brně se sejdou 1. května od 9 hodin v parku na Moravském náměstí při reprodukované hudbě lidových písní. Od 10 hodin tam bude oficiální část programu s projevy a od 11,15 hodin diskuse účastníků s představiteli KSČM. V současnosti je hygieniky povolená účast shromáždění 100 osob. Větší počet může být v případě, že budou při akci parkem volně procházet. Zájemci by měli jarní procházku parkem na Moravském náměstí naposledy využít, protože už 2. května tam přijedou těžké zemní stroje a změní tento park ve staveniště.

Městský výbor KSČM v Brně zve všechny občany v sobotu 8. května 2021 ve 12 hodin na Moravské náměstí k Památníku vítězství se sochou rudoarmějce v pozici Zastavte palbu! V součinnosti s Generálním konzulátem RF v Brně organizátoři možná i letos připraví krátký průvod účastníků akce Nesmrtelný pluk. Při průvodu potomci či rodinní příslušníci nesou v ruce velkou zarámovanou fotografii svého předka, který přišel o život v boji s fašisty a nacisty na některé z front 2. světové války. Připomenou si slova armádního generála a prezidenta republiky Ludvíka Svobody: "Nikdy nezapomeňte, jak lehce jsme svobodu ztratili a jak těžce a za cenu velikého úsilí a velkých obětí našeho a zejména sovětského lidu jsme ji dobývali zpět!"

Ruští krajané žijící na Moravě připravují svoji připomínku Dne vítězství 9. května v 10 hodin na Čestném pohřebišti Sovětské armády na Ústředním hřbitově v Brně

Seminář ke 100. výročí založení KSČM se společenským večerem bude 22. května od 10 hodin v sídle brněnské městské organizace komunistů v Křenové ulici. Akce začne už v 9 hodin připomínkou této události před budovou KSČM se zavěšením věnce na její vnější stěnu.

Z dalších chystaných akcí lze připomenout, že 30. května bude v parku vnitrobloku v Zahradnické ulici na Starém Brně  Dětský den. Na červen se připravuje tradiční brněnský seminář.

Účastníci brněnské porady diskutovali mj. případné letošní opakování tzv. pochodu smíření Sudetských Němců, vedených Berndem Posseltem, z Pohořelic do Brna. Revanšistům, toužícím po odplatě za prohru ve 2. světové válce, fandí zvláště  členové KDU-ČSL, dokonce i někteří zástupci ČSSD. Antifašisté, odbojáři, bojovníci za svobodu a další čeští vlastenci požadují v podpisové petiční akci, aby česká vláda nekompromisně žádala po Německu zaplacení válečných reparaci, na které má ČR dle Postupimské dohody právo. Jde o více než dva bilióny korun. Avšak podle vládních představitelů dnes k tomu není vhodná doba! Při takové laxnosti Německo nedávno vyplatilo reparace teprve za 1. světovou válku.

Předseda MěV KSČM v Brně Martin Říha seznámil účastníky porady s obsahem dopisu generálnímu konzulovi Ruské federace v Brně. V dopise reagoval jménem brněnských komunistů na poslední nechutnou kauzu vůči Ruské federaci, ke které se propůjčili premiér ČR Andrej Babiš a ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček. Jde o akci současné globální moci která má připravit psychickou podporu obyvatelstva nejen naší země, ale i veřejnost v zemích, na jejich nasazení v roli agresora do války s Ruskem, nastarovanou na Ukrajině. Politicky naivní Babiš s Hamáčkem posloužili jako užiteční idioti v rozjezdu toho, co může přerůst ve světovou katastrofu. Jejich okázalost bude zneužita k masírování veřejného mínění ve všech zemích, které budou obětovány, pokud se toto šílenství nepodaří zastavit hlasem normálních lidí. 
"Pane generální konzule! Přijměte omluvu brněnských komunistů za tuto bezprecedentní provokaci, učiněnou bez jakýchkoliv předložených důkazů. Přijměte ujištění, že takové útoky nikdy nemohou narušit naše přátelské vztahy, které máme k občanům Ruské federace," uzavřel dopis Říha.

 

Autor: 
(vž)