Brňané si připomněli 76. výročí osvobození města od německých fašistů

27. 4. 2021

Brňané si v pondělí připomněli 76. výročí osvobození moravské metropole od německých a jiných fašistů u nacistů Sovětskou armádou a padlé vojáky 2. královské rumunské armády i umučené odbojáře. Položili kytice květů na Čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově v Brně, kde je pochováno přes 3600 sovětských a 1600 rumunských vojáků. Též u busty velitele 2. ukrajinského frontu maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského na Malinovského náměstí a u sochy rudoarmějce v pozici Zastavte palbu! Památníku vítězství na Moravském náměstí.

Květy položili pietně v této neradostné době k pomníku čs. odbojářů zabitých nacisty v koncentračním táboře ve Vratislavi, k památníku rumunské a sovětské armády na Čestném pohřebišti ÚH v Brně představitelé brněnských i jihomoravských komunistů, delegace Generálního konzulátu Ruské federace v Brně vedená generálním konzulem Alexandrem Alexandrovičem Kalačevem, Česko-ruské a Rusko-české společnosti, členky Levicového klubu žen Dobromysl, zástupci Vlasteneckého sdružení antifašistů, občanského sdružení Ochrana památníku osvoboditelů 1945, Česko-kubánské společnosti, Matice Čech a Moravy a dalších vlasteneckých spolků i občané.

Místopředseda MěV KSČM v Brně Václav Fišer v hlavním projevu uvedl, že ubývá pamětníků nacistické německé okupace a těžkostí obnovy naší vlasti po válečných škodách a utrpení. Naopak nabývá na reálné síle mnoho desetiletí trvající úsilí poražených o revanš. Jsme svědky úspěchů úsilí o přepsání národní paměti, o záměnu viníků za oběti, osvoboditelů za okupanty, úsilí přeměny vděku za nenávist. Jsme svědky a nechtěnými účastníky snahy těžce vykoupenou svobodu a mír znovu obětovat touze mocných, či spíše nebezpečně nemocných, o podrobení si cizích zdrojů a národů novou válkou, bez ohledu na oběti vojáků, civilního obyvatelstva a prostředí vhodného pro život.

V. Fišer pokračoval konstatováním, že do konceptu plně zapadá i trvalé úsilí o zneplatnění zásadních poválečných dekretů prezidenta republiky Eduarda Beneše, odmítání byť jen zmínek o povinnosti Německa uhradit Česku válečné reparace a aktuálně posilovaná protiruská hysterie pod jakoukoliv záminkou. Památníky jsou doklad pravdivé historie a toho, že osvobození předcházela okupace, že vysídlení předcházelo vyhnání, že není následek bez příčiny. "Buďme ostražití a nedopusťme, aby se ze souvislosti historie účelově vytrhávalo a pod jakoukoliv záminkou tvořily jakési "nové dějiny." Na konci takových aktivit je vždy nový konflikt, nová válka za přerozdělení zdrojů mezi mocnými, statisíce a miliony mrtvých  a násobně více zraněných. Je proto zásadní, aby byly tyto památníky zachovány a mohly silou své připomínky bránit paměť a varovat," zdůraznil Václav Fišer.

Generální konzul RF v Brně Alexandr A. Kalačev zdůraznil: "Uctíváme památku padlých osvoboditelů od fašismu za 2. světové války, civilistů, odbojářů, vojáků i důstojníků, kteří přišli při osvobozování o život.  Naše generace má zvláštní dluh. Musíme přinést pravdivý doklad o válce budoucím generacím. V opačném případě je lidstvo v nebezpečí! Doufám, že tento úkol splníme!" Generální konzul poděkoval občanům za každoroční připomínku odkazu válečných obětí.

V dalším programu na Čestném pohřebišti na ÚH v Brně vystoupila mj. ruská básnířka Ljubov Vondroušková se svými verši věnovanými válečným veteránům. Účastníci tam též vyslechli literárně-hudební pásmi Svatá válka a státní hymny RF i ČR. 

 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)