V Brně za udržení zbytku sociálních jistot a míru ve světě

2. 5. 2021

Boj za udržení zbytku sociálních jistot ve společnosti, míru a proti hrozbě jaderné války k novému imperiálnímu přerozdělení vlastnictví surovinových zdrojů ve světě patřily k hlavním tématům prvomájového setkání stovky občanů v Brně. V parku na Moravském náměstí využili jarního počasí i k pobytu v přírodě s dodržením protiepidemických předpisů.

Předseda Městského výboru KSČM v Brně Martin Říha v hlavním projevu zdůraznil, že levicově smýšlející občané jasně a silně vyjadřují svůj názor. KSČM je připravena spolupracovat se všemi, kteří podporují myšlenku vytvořit sociálně spravedlivější společnost jako základ pro budování státu. To, co bylo za socializmu samozřejmost, tedy právo na práci po dobu osmi hodin denně, je v globalizovaném kapitalistickém světě stále mlhavější. Boj za toto právo začal v 80. letech 19. století v průmyslovém americkém Chicagu. Pracující se bouřili a chtěli spravdelivější pracovní podmínky. K 1. květnu 1886 uspořádali celodenní stávku. Její předáci byli za to popraveni.

"Nové kapitalistické zřízení u nás přineslo lidem kromě nezaměstnanosti po r. 1989 spoustu "výdobytků," o kterých se dosud dovídali z Televizních novin ve zprávách o radostech a strastech západního světa. Nechvalně známá kupónová privatizace rozdala obrovský majetek, který byl do té doby společně poctivě vybudován a spravován. Kdyby alespoň část z privatizovaných podniků -jako je dobývání, zpacování a dodávky strategických surovin- zůstalo ve státním vlastnictví, nemuseli jsme dnes řešit schodek státního rozpočtu a státního dluhu. Navíc stamiliardy korun ročně odcházejí z ČR do ciziny v podobě divident zahraničním majitelům českých podniků. Lidmi vyvolení "naši nejlepší" vložili Česko k ovládnutí do rukou zahraničního kapitálu," informoval Říha. Podotkl, že roste zadlužování domácností. Zvláště, když její členové ztratí práci a nemají ani na základní životní potřeby. Nešťastně si půjčují i u lichvářů a končí na ulici jako bezdomovci. 
"Hlad po životní pohodě a sociálních jistotách znovu roste. Pravda o době, která je lidem uměla dát, je naše velká deviza. Přitom ke všemu, co se našim jménem stát nemělo, se stavíme čelem. Čest a svědomí máme jako jediná z vlivných politických sil. Rozhodně čelíme lživému přepisování dějin - společně s odboráři a vlasteneckými občanskými iniciativami se s tím nechceme smířit,"uvedl dál Říha a pokračoval: "Lidé kritizují, že pro strany a hnutí, které se dnes dostávají k moci (tj. dřívější světlonoši demokracie) je většina předvolebních slibů jen cár papíru na které je potřeba zpomenout. Dnes už neřeší ani problémy, které nesnesou další průtahy. Místo zodpovědné vlády se navzájem odsuzují v naději, že tím přitáhnou voliče od koaličních partnerů. V očích okolního světa ztrácí ČR takovým počínáním svoji vážnost."

K přípravě letošních říjnových voleb do Poslanecké sněmovny Říha poznamenal, že politická pravice vedená ODS se svými lokaji, kteří by se do Sněmovny samostatně zřejmě ani nedostali, i koalice Pirátů se Starosty a Nezávislými, už tzv. porcují medvěda, který ještě běhá po lese. Už si rozdělují mezi sebou povolební funkce a třesou se na to, jak okleští sociální stát, tedy důchody a další sociální vymoženosti. "Pojďme jim společně říct, že jediná opravdu levicová síla KSČM je hráz, která prospívá občanům a dokáže takovému nezodpovědnému jednání udělat přítrž. Samozřejmě, pokud ji voliči vyšlou v dostetečném počtu svých hlasů do Parlamentu. Stejnou hráz může KSČM vytvořit proti snahám zatáhnout naši vlast do nové imperiální války. Odmítáme posílat naše občany do války za zájmy nadnárodního kapitálu, do přední frontové linie bez zpáteční jízdenky," podtrhl Říha 

Připomněl též obavy z válek za změny režimů pod taktovkou USA a atlantických spojenců, které nevedou ke slibované demokracii a prosperitě. Naopak přinášejí statisíce lidských obětí, chaos a humanitární pohromy. Vlastníci nadnárodních monopolů touží i po válce k přivlastnění si bohatých zdrojů nerostných surovin za Uralem. "Za týden, 8. května přesně v poledne, si připomeneme na Moravském náměstí u Památníku vítězství se sochou rudoarmějce 76. výročí ukončení 2. světové války. Važme si toho, že od té doby žijeme v míru a podpořme úsilí, abychom tak žili i nadále,"uzavřel svůj hlavní projev Říha.

Předseda jihomoravského KV KSČM Pavel Březa ke shromážděným uvedl, že dnešní kapitalistické tržní společenství poctivou práci neuznává a nerepektuje ji jako devizu. Naopak přednost dává podnikání a prospěchu jednotlivce. Dnešní vládní politika hájí prospěch parlamentních stran a hnutí, nikoliv zájmy občanů. Občan je v této společnosti zboží, které dává ve volbách vybrané straně svůj hlas k jeho dalšímu rozhojňování. "Český Parlament jedná jako společnost s.r.o. To musíme svými hlasy ve volbách změnit. Jihomoravskou krajskou kandidátku KSČM vede do voleb poslanec Ivo Pojezný z Kyjova," vysvětlil Březa.

Předseda městského klubu zastupitelů KSČM Daniel Borecký vyzval občany k účasti v podzimních volbách, při kterých chystá politická pravice prý zničující i sebezničující uder. Pokud vyřadí z Poslanecké sněmovny veškerou levici, pak logicky nemůže dobře fungovat ani politická pravice. "Uplynulých 30 let dělaly stovky komunistů v zastupitelstvech 29 městských částí Brna i na magistrátní radnici důslednou konstruktivní opozici. Tam, kde vládnoucí koalice konstruktivní kritiku od opozice vyslyšela, bylo dobře. Tam, kde tuto kritiku od KSČM přehlížela, dočkala se zbytečného vynakládání peněz od daňových poplatníků. Např. při několikanásobném vkládání peněz z městského rozpočtu do společnosti Brněnské veletrhy a výstavy. Nebo koalice zbytečně utratila peníze našetřené na pořízení 3. koltle ve Spalovně komunálních odpadů SAKO. Další miliony korun vedení města prošustrovalo v investicích do české části seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix Brno. Stejně tak město koupilo za miliony korun akcie vědecko-technologického parku v Brně. Technopark přitom neplní hlasité proklamace komunálních politiků a sliby toho, že bude v ČR tahoun zavádění špičkové vědy a techniky do praxe. Takových prázdných prohlášení a slibů se pravicovým politikům na radnici podařilo mnoho," uvedl Borecký. Stejně tak poukázal na "geniální" projekt nového způsobu parkování v Brně, který nepřinesl úlevu dopravně zahlcenému provozu ve středu města. Současná koalice proto zabírá i chodníky, aby na nich zaváděla cyklodopravu, kde je chodec nežádoucí element. 
"Co lze očekávat od Zastupitelstva města Brna ve kterém chybí opozice? To, co slibovalo na počátku volebního období např. hnutí ANO, už dávno neplatí. Dnes jen rozdává peníze dle přání koaličních partnerů. Přitom "spižírna" je prázdná! Rozdává jen sliby a představuje projekty, jak se všechno rychle vybuduje. Avšak skutek utek! Opozice, která by to konstruktivně kritizovala, v brněnských zastupitelstvech už téměř chybí. Voliči tento stav mohou napravit svým rozhodnutím ve volbách letos na podzim a příští rok volbou do obecních zastupitelstev," uzavřel Borecký.

Místopředseda Městského výboru KSČM v Brně Václav Fišer vyslovil ve svém vystoupení na Moravském náměstí rozčarování nad tím, že letos nenašel na webu odborových centrál ani na webu Světové odborové federace tradiční poselství k 1. máji. Přitom organizovaných odborářů je ve světě přes sto milionů. Zastupují zájmy miliard pracujících závislých na své mzdě.Ta v posledních letech stagnuje. Dnešní důchodci jsou štastná generace, protože žijí z toho, co si dříve nastřádali do sociálního pojištění. Dnešním mladým se ale předkládá budoucnost už bez nároku na důchod za celoživotní práci. Mají pracovat snad do smrti... 
"Svátek práce, který se u nás slaví už 130 let, není komunistický. Jde jen o politickou sílu, která tento svátek veřejnosti připomíná. A to s faktem, že v kapitalismu není samozřejmost, že člověk, který celý život pracuje, může po zbytek života existovat s nějakým příjmem v podobě důchodu za odvedenou poctivou práci. Lidé si začínají uvědomovat, že pracující nemohou nedržet spolu. Všichni lidé, kteří jsou existenčně závislí na své práci -i ti, kteří si to dnes nechtějí uvědomit- jsou součástí masy proletariátu," vyložil Fišer a svůj projev uzavřel odborářským: Proletáři všech zemí, spojte se!
 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)