Hanba brněnským radním, kteří dali odtesat rozkazy k osvobození města od fašistů

9. 5. 2021

Vzpomínkové setkání k 76. výročí ukončení 2. světové války a Dni vítězství s pietním kladením věnců a kytic se kolalo v sobotu v Brně na někdejším popravišti čs. vlastenců ve studentských Kounicových kolejích a na Moravském náměstí u Památníku vítězství se sochou rudoarmějce v pozici Zastavte palbu! od národního umělce Vincence Makovského.

Vedle představitelů radnice a politických a společenských organizací položil v Kounicových kolejích kytici květů za městskou organizaci KSČM v Brně její předseda Martin Říha. Na popravy zadržených českých vlastenců a odbojářů se chodili dívat do Kounicových kolejí zfanatizovaní Němci jako na divadlo za vybírané vstupné. Střelbou do týla tam na pískovišti zabíjeli i české děti.

Martin Říha v hlavním projevu před Památníkem vítězství na Moravském náměstím uvedl, že je nutné připomínat dalším generacím komu vděčíme za dnešní život v míru v relativním klidu, který ani zdaleka není samozřejmost. Připomněl, že na Památníku vítězství byly vytesány a z rozhodnutí dřívějších brněnských městských radních v r. 1994 odtesány jako nežádoucí texty rozkazů vrchního velitele Rudé armády, které vydal k osvobození Brna od fašismu a ukončení 2. světové války. Památník stojí na místě původních hrobů osvoboditelů od hitlerovských okupantů - vojáků a důstojníků Rudé armády, proto právem neslo název náměstí Rudé armády. Pojmenování tohoto náměstí přestavitelé Brna rovněž zrušili jako nežádoucí."Právem se ptám, proč byly vyryté texty z rozhodnutí minulých radních města Brna z Památníku vítězství nad fašismem odtesány jako závadné? Zmrzačený Památník vítězství tím ztratil svůj původní smysl. Není to ostuda těch, kteří bojovali a byli zabiti pro naši svobodu. Je to znamení ubohosti počínání tehdejších  městkých radních, kteří zvedli ruku pro tento nekulturní čin," podtrhl předseda MěV KSČM Říha.

Dále pokračoval, že v současnosti jsme svědky toho, jak je jednoduché ve jménu lži i touhy po vlivu na moci vyvolat válečný konflikt kdekoliv ve světě. Např. v severní Africe, Sýrii, na Ukrajině v Afghánistánu a jinde. Na čele tohoto dění jsou USA, které útočí i bez mandátu Rady bezpečnosti OSN svévolně na svrchované státy. Nepřispívají k tomu kontroverzní tzv. Pochody smíření se studetskými a  brněnskými Němci, kteří byli po válce odsudnuti do své vlasti z rozhodnutí vítězných mocností, jež nelze zpochybňovat. Pochody smíření českých pravicových politiků se sudetskými Němci devalvují historii. 

Generální konzul Ruské federace v Brně Alexandr Alexandrovič Kalačev poděkoval v projevu u Památníku vítězství za pietní vzpomínky na oběti 2. světové války. Našly sílu bojovat proti nejkrutějšímu zlu 20. století. Jejich památku je nezbytné předávat dalším generacím. "Musíme zabránit opakování hrůz války v Evropě i jinde ve světě. Blahopřeji Vám ke Dni vítězství," řekl.

Účastníci vzpomínkového setkání se pak zapojili do průvodu tzv. Nesmrtelného pluku po Moravském náměstí. Rodinní příslušníci - potomci hrdinů, kteří přišli o život v boji proti německým a jiným fašistům a nacistům na všech frontách 2. světové války nebo v koncentračních či pracovních táborech, v partyzánském odbojovém hnutí atp. nesli v průvodu jejich fotografie k uctění jejich odkazu. Vyjádřili snahu zamezit další chystané válce za nové mocenské přerozdělení nerostných a výrobních zdrojů a bohatství ve světě.

Bněnské setkání ukončilo literárně-hudební pásmo Svatá válka a státní hymny RF a ČR.

Fotogalerie

Autor: 
(vž)