Ivo Pojezný: POMOHL JSEM VÍCE NEŽ 7000 SPORTOVNÍCH KLUBŮ S FINANCOVÁNÍM

4. 9. 2021

Bohužel v oblasti sportu se dlouhé roky nedařilo. Pravicové vlády nás sportovce živily takovým způsobem jak někde na Maltě nebo v Bulharsku. Ještě před pár lety jsme byli třetí od konce v celé Evropě. Nyní je to mnohem lepší už proto, že jsme udělali zásadní opatření proti sportovní mafii.

První zásadní opatření - Vytvořili jsme rejstřík sportovců České republiky, rejstřík klubů a rejstřík majetku. Díky tomuto můžeme napřímo financovat naše kluby, hlavně tam, kde se pracuje s dětmi a s mládeží. Jenom pro přirovnání - dnes jde jenom na děti a mládež tolik financí, co šlo před 6 lety na kompletně celý sport. Navíc tyto finance můžeme použít na odměny trenérů, což tady 27 let vůbec nebylo.

Druhé zásadní opatření - Oddělili jsme naprosto finance od mafie, která se etablovala na ministerstvo školství, vytvořením Národní sportovní agentury (NSA), a přesunutím finančních prostředků právě sem, kde jsou více vidět. Každý si může zkontrolovat, jaké programy existují a jsou zrovna k dispozici, kolik dostanou peněz na svou aktivitu, a toto věřím, že pomůže českému sportu. Navíc žádosti lze podat velmi snadno online, že to zvládnu i já! :-)

Dříve se finance určené na sport částečně rozdělily jako odměny vysokým funkcím a na sport šla skutečně směšná částka.

Máme v Česku přes 7000 sportovních klubů, které si nyní mohou transparentně žádat o finance, každý ví na co přesně ty finance jdou, každý trenér bude odměněn, a tím pádem bude zájem i o to vést sportovní kroužky i na menších městech či vesnicích. O to mi jde, aby byl sport dostupný všem, aby děti a mládež nemuseli dojíždět daleko na tréninky a aby se sport dostal do denního režimu dětí již od mala, aby ustoupila obezita a aby jsme my všichni byli zdraví, vitální a aktivní.

Sport přece není jen fotbal, hokej nebo tenis. Sport je třeba i turistika, která vlastně skoro nic nestojí - v takovém klubu se mládežníci mohou naučit orientaci v terénu, správnou chůzi nebo i první pomoc v lese. A proč by neměl být vedoucí takového fajn kroužku odměněn?

Jak jste na tom se sportem a zdravím vy?

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR, lídr kandidátky v Jihomoravském kraji