Poslanec Ivo Pojezný významně podpořil Muchovu Slovanskou epopej 

12. 9. 2021

Na slavnostním večeru při příležitosti návratu Muchovy slovanské epopeje do Moravského Krumlova vystoupil se svým projevem Ivo Pojezný. Zásadně se o zajištění navrácení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova zasloužil právě jihomoravský poslanec KSČM Ivo Pojezný, který zajistil 30 mil. Kč potřebných pro instalaci Epopeje. Slavnostního večera v pátek 10. září na zámku v Moravském Krumlově  se zúčastnily nejen desítky osobnosti politického i kulturního života, ale i široká veřejnost. 

Další popularizaci osobnosti malíře Alfonse Muchy a rozvoj turistického ruchu spojeného s tímto autorem secesního stylu si slibují v jeho rodném kraji autoři Muchovy stezky. Její vznik „posvětilo“ společné memorandum, které podepsaly zainteresované strany v Moravském Krumlově a schválili je radní Jihomoravského kraje.

Nadace Mucha, Moravský Krumlov, Ivančice a Jihomoravský kraj se v memorandu zavázaly ke spolupráci ve vytvoření tzv. Muchovy stezky. Její součástí budou též výstavy děl tohoto umělce a dalších předmětů z jeho života. Alfons Mucha pocházel z Ivančic na Brněnsku a jeho život byl úzce spjatý s Moravským Krumlovem a Jihomoravským krajem. „Z jižní Moravy pochází řada slavných jmen, kterými se můžeme chlubit. Alfons Mucha ovšem patří mezi ty nejvýznamnější. Věřím, že společné aktivity Nadace Mucha, kraje, Moravského Krumlova a Ivančic přispějí k další popularizaci tohoto fenoménu. Alfons Mucha si to zaslouží,“uvedl hejtman Jan Grolich.

V Moravském Krumově se uskutečnil Slavnostní večer k návratu Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Během tohoto večera bylo memorandum o vzniku Muchovy stezky podepsáno.

Manažer Mikroregionu Ivančicko a kandidát na poslance za KSČM Bohumil Smutný připojil: „Je to ta nejlepší zpráva, jakou jsme si mohli přát k letošnímu 161 letému výročí narození slavného ivančického rodáka Alfonse Muchy. Význam Slovanské epopeje je pro celý náš region, tedy oba mikroregiony Moravskokrumlovsko a Ivančicko, naprosto zásadní. Po přemístění tohoto díla v roce 2011 jsme pocítili nejen pokles návštěvnosti turistů, ale u většiny lidí i oprávněné pocity hořkosti a nespravedlnosti, za jakých okolností byla tato expozice přemístěna, a jakým způsobem byla potom dále zpřístupňována. Vynasnažíme se, v souvislosti s návratem Slovanské epopeje, abychom nabídli ucelený produkt pro plnohodnotné poznání našich regionů. Slovanská epopej zůstane pro české i zahraniční turisty bezpochyby nejdůležitější důvod, proč do našeho regionu zavítat. My chceme těmto turistům říct, že máme spoustu i dalších zajímavostí, proč u nás zůstat déle, poznat „Muchův rodný kraj“ a troufnu si říct, strávit zde i příjemnou dovolenou. Turisté jistě ocení také návštěvu Muchova rodného města Ivančic, fascinujících památek, možnosti cyklovýletů v okolí, poznání historie hornictví a energetiky na Oslavansku, rozhledny, řeky, ale i gastronomické zážitky v podobě ivančického chřestu, či osobitá vína z nedaleké dolnokounické oblasti. Osobně bych si přál, že když Epopej mohla být předchozích 48 let v Moravském Krumlově, aby zde zůstala co nejdéle, ideálně natrvalo,“ uzavřel Smutný.
 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)