Uctili odkaz prezidenta Osvoboditele a prezidenta Budovatele

29. 10. 2021

Odkaz prezidenta Osvoboditele - Tomáše G. Masaryka a prezidenta Budovatele - Eduarda Beneše uctili na státní svátek 28. října v Brně představitelé politických stran, hnutí, institucí či spolků.

Kytice květů položili k pomníku Tomáše G. Masaryka na Komenského náměstí v Brně např. představitelé města, ale i ODS v čele s jeho předsedou Petrem Fialou. Též předseda Městského výboru KSČM Martin Říha a předsedkyně spolku Výboru národní kultury Marie Veselá a další osobnosti. Květinový dar položil k pomníku TGM i atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Georgij A. Akajomov nebo zástupce konzulátu Ukrajiny. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) ve svém projevu mj. podrobila kritice prezidenta ČR Miloše Zemana i Generální konzulát Ruska.

Pietní akt pokračoval před Právnickou fakultou MU u pomníku prezidenta ČSR Eduarda Beneše. Zazněla tam slova T. G. Masaryka o tom, že bez Beneše by nebyla Československá republika. Předsedkyně VNK Marie Veselá vysvětlila, že v mnohých médiích je prezident Beneš zatracován, proto o zachování jeho odkazu je nezbytné bojovat. Kvůli spolupráci spojenců ČSR v Mnichově s Hitlerem musel E. Beneš řešit takovou situaci s vyhrůžkou, že když nepřijme mnichovský kapitulační diktát, začne bombardování Prahy.  "Měl tak těžkou volbu, že nikdo z nás by se nemohl zachovat jinak," zdůraznila u pomníku Veselá. 

Veselá pokračovala slovy, že by byla ráda, kdyby jméno prezidenta E. Beneše bylo v českých dějinách nadále trvale zapsáno mezi jmény hrdinů, kteří nebyli zbabělí ani v emigraci. Prezident Beneš bojoval v zahraničí za obnovu Československa ze všech svých sil. "Už v r. 1934 přistoupilo na smlouvu s Hitlerem Polsko. Prezident Beneš tehdy řekl polskému velvyslanci: Rozbíjíte kolektivní bezpečnost celé Evropy, opouštíte duch Společnosti národů a ženete nejen Polsko, ale i nás i Evropu do konfliktu a záhuby. Beneš marně přemlouvat zástupce Malé dohody - Rumunsko a Jugoslávii ke společnému odporu vůči fašistickému Německu. Tehdejší spojeci ČSR udělali opak! Smluvili se s Hitlerem! Velká Británie nechala ČSR na holičkách diplomaticky a Francie vojenskou zradou. To vše svědčí o statečných postojích E. Beneše po celou dobu 2. světové války. Vlastenecké organizace jej budou stále hájit, protože bez něho bychom neměli republiku," uzavřela Veselá.
 

Fotogalerie

Autor: 
(vž)