Brněnský VNK je stále aktivní

26. 1. 2022

Kvůli epidemii Covidu hodnotila výroční členská schůze brněnské pobočky Výboru národní kultury svoji činnost dohromady za dva uplynulé roky. Pandemie ji výrazně utlumila, přesto se členům podařilo uskutečnit několik setkání a pořadů. Zvedl se i zájem o odběr spolkového tištěného vlasteneckého čtvrtletníku Lípa.

Předsedkyně brněnské pobočky VNK Marie Veselá na výroční schůzi vypočetla aktivity po výzvě "Ani jeden památník bez kytičky." Členové VNK kladli květy při vzpomínkových pietách vždy v dubnu a květnu k pomníkům padlých sovětských vojáků, osvoboditelů Brna a jižní Moravy od nejen německých fašistických okupantů. A to u Památníku vítězství na Moravském náměstí, u sochy maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského na Malinovského náměstí, též na Čestném pohřebišti zabitých více než 3600 sovětských vojáků a 1600 padlých vojáků 2. královské rumunské armády na Ústředním hřbitově v Brna. Také na popravišti českých vlastenců na dvoře studentských Kounicových kolejí. Svůj podpis připojili členové VNK k signatářům Brněnské deklarace, ve které se staví vlastenecké spolky proti nepravdivému a překroucenému výkladu české národní historie. Jsou proti aktivitám Sudetoněmeckého krajanského  landsmanšaftu na území ČR, které zde podporují někteří představitelé např. brněnského magistrátu, církve a pravicových stran a spolků. Kytice květů pokládají členové vlasteneckých organizací ve výroční dny během roku také k brněnským pomníkům významných československých prezidentů T. G. Masaryka a Eduarda Beneše.

V době, kdy to dovolilo uvolnění karantény vůči covidu, uspořádala pobočka odloženou přednášku Marie Neudorflové o spisovatelce Boženě Němcové k jejímu 200. výročí narození. Loni v květnu také společenský večer s kulturou za doprovodu vokálně-instrumentálního dua Josefa Boudy a Radka Vernera s názvem Karel Gott revilal Morava. V září to byla přednáška opět M. Neudorflové na téma Naše národní obrození a 21. století. Loňské aktivity zavšilo říjnové uctění památky  čs. prezidentů Masaryka i Beneše a listopadová přednáška autorky Aleny Stříbrné o Karlu Havlíčku Borovském k jeho 200. výročí narození. 

Předsedkyně Veselá nastínila na shromáždění i orientační plán činnosti brněnského VNK na první pololetí 2022. Uskuteční se to, co dovolí pandemická situace. Např. v únoru to může být shromáždění k české poesii Jana Skácela (ke 100 letům od jeho narození) a básníka Oldřicha Mikuláška. Na březen se chystá dramatické pásmo o Boženě Němcové zatímco duben a květen budou zasvěceny účasti na dubnových a květnových pietních vzpomínkách k jubileu osvobození Brna, jihu Moravy i ČR od fašistů a nacistů i další součinnosti s akcemi vlasteneckých spolků. Brněnská pobočka Výboru národní kultury plánuje zájezd do Terezína nebo Lidic s účastí v Praze na protestní demonstraci proti aktivitám Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta v ČR.
 

Fotogalerie

Marie Veselá, předsedkyně brněnské pobočky VNK
Autor: 
(vž)