Družstevní byty vyrostou na Rumišti, vyjádření KSČM

24. 2. 2022

Družstevní byty v ulici na Rumišti v centru Brna dovede ke stavebnímu povolení firma Pelčák a partner architekti. Z brownfieldu po někdejším Dřevopodniku vznikne nová rezidentní zóna se stovkami bytů. Tak vypadá plán města, kterému teď konkrétní rozměry dá projektová dokumentace. Jejího zpracovatele brněnští radní na základě výsledků veřejné zakázky vybrali a tento týden se s ním chystají podepsat smlouvu. 

„Projekt družstevního bydlení při ulici Rumiště, v místě bývalého Dřevopodniku, je jedna z několika změn, které tuto lokalitu čekají a které z dnes nepříliš utěšeného prostoru s nedostatkem zeleně a občanské vybavenosti vytvoří krásnou a věřím i velmi vyhledávanou oblast pro bydlení v docházkové vzdálenosti od centra. V blízkém okolí na projekt navazuje vytvoření moderního bulváru, pro který se vžil název Brněnská třída a který povede k zamýšlené chytré čtvrti Špitálka. Je skvělé, že právě zde vyroste 240 bytů pro městské dostupné družstevní bydlení,“ uvedl náměstek primátorky města Brna pro bydlení Jiří Oliva. 

Projektovou dokumentaci pro výstavbu zhruba 240 družstevních bytů vytvoří firma Pelčák a partner architekti, která nabídla nejvýhodnější cenu, což je 21 700 000 korun bez DPH. Podle předpokládaného harmonogramu by projekt mohl získat územní rozhodnutí již v příštím roce. 

V současnosti město připravuje pro družstevní výstavbu v Brně šest lokalit, a to:
1. V Aleji (Holásky) se plánuje vybudování novostavby bytového domu s 33 byty. V současné době se projektuje pro územní rozhodnutí. 
2. Kamenný vrch II zahrnuje v 1. etapě výstavbu cca 350 družstevních bytů v městské části Nový Lískovec nad ulicí Petra Křivky. Nyní je hotová projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a vypořádávají se poslední připomínky dotčených orgánů. 
3. Projekt Rumiště je situován mezi ulicemi Křenová, Rumiště a Mlýnská. Odhadována je výstavba 240 bytů.
4. Bytová výstavba v Přízřenicích se týká ulice Moravanské s 323 družstevními byty. Je hotová studie, která byla projednána s veřejností, a zahajuje se projektování dokumentace pro územní rozhodnutí. 
5. Bytová výstavba Francouzská je situována do vnitrobloku a odhadována na 90 bytů. V současné době je hotová projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a vypořádávají se poslední připomínky dotčených orgánů.
6. U záměru Na Kaménkách (Černovice) se počítá s výstavbou 380 bytů. Majetkový odbor stále jedná s vlastníky posledních soukromých pozemků o jejich nabytí do vlastnictví města. S projekčními pracemi se může začít až po schválení nového územního plánu. 

„Družstevní koncept město nyní propaguje jako způsob, jak zvětšit dostupnost bytů zvláště pro mladé příslušníky střední třídy, kteří v současném tržním systému na bydlení nedosáhnou. Inspirujeme se ve Vídni, kde obdobný model dlouhá desetiletí velmi úspěšně funguje. Aktuálně evidujeme zhruba 500 lidí, kteří o členství v družstvu projevili zájem již v první výzvě. Další výzvu momentálně chystáme. Pro výstavbu totiž připravujeme bytů mnohem více než zmíněných pět set,“ doplnil Oliva. Kritéria a další dostupné informace jsou zveřejněny na stránkách www.bydleni.brno.cz.

"Ale to stále není těch brněnskou radnicí slibovaných 4000 bytů! Proč město neurychlí dle hotové pasportizace bytového fondu opravu dosavadních stovek prázdných městských bytů, které má v majetku a dle zákona se má o ně starat jako řádný hospodář? Kdy to nastane a kdy začne město pomáhat občanům v této těžké době regulovaným nájemným? Jak město pomůže s vysokými cenami energií když, stát na toto téma rezignoval? Náklady na bydlení jsou jedny z nejvyšších v EU v poměru k průměrné mzdě! Ať začne město řešit právě toto,"  vyzval představitele jihomoravské metropole předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha.

unnamed.png

Autor: 
(vž)