Miroslav Grebeníček promluvil 17. listopadu v Brně

21. 11. 2016

BRNO - Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček promluvil ve čtvrtek v Brně k půldruhé stovce účastníků veřejného shromáždění při příležitosti Mezinárodního dne studentstva a na podporu demokracie v ČR.

Přítomným připomněl, že 28. října 1939 nemilosrdně rozehnaly za pomocí ostré střelby jednotky SS shromáždění pražských vysokoškoláků, kteří si dovolili provolávat slávu symbolům české svobody a samostatnosti. V důsledku razií zemřel medik Jan Opletal. Na jeho pohřbu studenti zpívali celou nepovolenou čs. státní hymnu, provolávali slávu prezidentům Masarykovi a Benešovi a hanbu Adolfu Hitlerovi. Hitler dal uzavřít české vysoké školy, rozkázal jakékoliv demonstrace ihned tvrdě potlačit, neostýchat se postavit do ulic děla a do hloučků Čechů střílet kulomety. Bude-li nějaký odpor, pak Prahu srovnat se zemí! 17. listopadu 1939 obsadily jednotky Gestapa a SS vysokoškolské koleje. Vyrážely dveře, studenty vytahovali ven za vlasy a kopali do nich, na 1200 studentů pak odeslali do koncentračních táborů. Devět funkcionářů studentských spolků bez soudu pro výstrahu zastřelili pro údajné spojení s údajným židem Eduardem Benešem. 

Mezinárodní studentská rada roku 1941 prohlásila 17. listopad za Mezinárodní den studentstva s odůvodněním "abychom uctili památku popravených a umučených studentů, kteří jako první zvedli svůj hlas na znamení odporu proti nacistickým uchvatitelům v r. 1939." Mezinárodní den studentstva byl po desetiletí věcí celého národa - potvrdil v projevu poslanec Grebeníček. 

Po roce 1989 byl tento svátek zneužit k zatlačování politické levice. Václav Havel a jeho příznivci se bratří se sudetskými Němci a omlouvají se jim za Masarykovo založení Československa, za to, že byli vyhnáni do nové vlasti na rozdíl od 360 000 Čechů, kteří byli za Hitlerova Protektorátu Čechy a Morava vyhnáni smrtí ze života, což je nesrovnatelné. Studentský svátek byl studentům ukradnut, přičemž co bylo ukradeno - má být vráceno! Účastníci shromáždění potvrdili, že chtějí, aby byl Mezinárodní den studentstva vrácen i do našich kalendářů. Grebeníček podtrhl, že současná Sobotkova koaliční vláda (ČSSD, KDU-ČSL, ANO) pokračuje v této věci tam, kde nečasovsko-schwarzenbergovská vláda neslavně skončila. Patří k pilířům americko-severoamerického militarismu. Havel stačil před svou smrtí vyzradit, že hlavní úkol NATO je vytlačit Rusko z Evropy do Asie. Občané jeho pohrobkům takové rouhání příští rok ve volbách spočítají..., uzavřel Grebeníček.

Mezi řečníky se na Malinovského náměstí v Brně vystřídali s projevy a zdravicemi zástupci brněnské městské a jihomoravské krajské organizace KSČM, Klubu českého pohraničí, Vlasteneckého sdružení antifašistů, Klubu společenských věd, Výboru národní kultury a další osobnosti.
(vž)

Fotogalerie

Autor: 
Václav Žalud