Nepromyšlené slučování škol neprospívá

21. 11. 2016

BRNO - Na škodlivost nepromyšleného organizačního slučování šesti mateřských škol v Městské části Brno - Jih poukázal při jednání Zastupitelstva města Brna třicetiletý komunistický zastupitel Jiří Hráček.

Radnice Brna-Jih se starostou Danielem Kyprem za ANO přišla s nápadem organizačně spojit šest MŠ s generální ředitelkou a vedoucími učitelkami v jednotlivých školkách. Prý tím radnice ušetří půl milionu korun ročně. Svůj nápad prosazuje bez ohledu na to, že každá z těchto školek má své ojedinělé vzdělávací zaměření (např. jedna s individuálním přístupem k žákovi, druhá s počítačovou výukou dětí atp.). Rodičům se navržené "zglajšaltování" výuky nelíbí a stěžovali si tak zastupitelům s komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Brna.

Vedení MČ Brno-jih se k nim totiž zachovalo arogantně a tento svůj záměr s nimi dopředu neprojednalo. "Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Brna ve snaze situaci řešit hlasovala většinově proti zamýšlené fúzi, včetně mě. Rada městské části proto odložila konečné rozhodnutí na leden," informoval Hráček a pokračoval: "Zastávám názor, že sloučení šesti mateřských škol na jihu Brna do jakéhosi koncernu či holdingu není přijatelné. Rodiče, kteří své děti dali do vybraných MŠ kvůli jejich různému jedinečnému zaměření, chtějí po jejich sloučení do společného programu z nich své ratolesti odhlásit a umístit je jinam. Protože školy jsou financovány podle počtu svých žáků, úbytek dětí v MŠ smaže ekonomickou úsporu z fúze škol. Je to chybný, nepromyšlený krok a je nutné ho odmítnout," řekl zastupitel Hráček.

Poukázal též na kontraproduktivní sloučení dvou specifických základních škol v Městské části Brno-sever pod záminkou jejich rekonstrukce. Avšak rodiče říkají, že vedení radnice se chce zbavit ředitelky vychvalované ZŠ J. A. Komenského s kvalitním programem individuální výuky zaměřeným na integraci žáků do většinové společnosti. Sloučit se proto má se ZŠ ve Vranovské ulici s množstvím romských dětí, se šikanou i napadáním žáků a vůbec se špatnou pověstí.

Václav Žalud